Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Nα συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Nα συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν

«Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για ανέξοδη και υποκριτική ρητορική» απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη χθεσινή «απαράδεκτη δήλωση» του Τούρκου ομολόγου του, Τανζού Μπιλγκίτς, ο οποίος σχολίασε, ερωτηθείς, τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αρμένιου Προέδρου στην Αθήνα.

«Φαίνεται πως η Τουρκία πιστεύει ότι αν η Ιστορία δεν συμφωνεί με όσα αυτή υποστηρίζει, τόσο το χειρότερο για την Ιστορία» τόνισε ο κ. Κούτρας, επισημαίνοντας ότι η «Τουρκική Δημοκρατία πρέπει, προφανώς, να εγκαταλείψει τις εμμονές της και να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν. Στο δύσκολο αυτό έργο η Ελλάδα θα είναι στο πλάι της».

Ο κ. Μπιλγκίτς, στη σχετική χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με τη μορφή απάντησης σε ερώτηση, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου «περιέχουν σοβαρούς ισχυρισμούς για την Τουρκία και την τουρκική ταυτότητα και αφορούν σε ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν κατά το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και πως «είναι προϊόν μίας νοσηρής αντίληψης που δείχνει ότι οι σχέσεις και η αλληλεγγύη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία χτίστηκαν στη βάση της κοινής εχθρότητας κατά της τουρκικής ταυτότητας και δυσφήμισής της».

«Η Τουρκία και το τουρκικό έθνος δεν θα δώσουν σε καμία περίπτωση βάση σε αυτούς που με κάθε ευκαιρία προβάλλουν μία μονομερή, γεμάτη εμμονές, αποκομμένη από την πραγματικότητα και εκτός δικαίου αντίληψη περί ιστορίας» σημείωνε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

ΝΔ: "Απαράδεκτες παρεμβάσεις"

«Παρεμβάσεις στον τρόπο που η Ελλάδα διαμορφώνει τις εξωτερικές της σχέσεις, είναι απολύτως απαράδεκτες.

Τα κράτη φτάνουν στην ωριμότητα, όταν μπορούν να πετύχουν αυτογνωσία. Όταν αναγνωρίζουν μεγάλα λάθη και απαράδεκτες πράξεις που διέπραξαν στην ιστορική τους πορεία.

Είναι καιρός να το πράξει και η Τουρκία, όπως ήδη έκαναν μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη για την πρόσφατη ιστορία τους.

Όσο η Τουρκία δεν το κάνει, η Γενοκτονία των Αρμενίων θα τη στοιχειώνει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ