«Σκέτο Μακεδονία» και... καλά κρασιά

«Σκέτο Μακεδονία» και... καλά κρασιά

Tου Τάσου Ευαγγελίου

«Έκπληκτος» ο Αλ. Τσίπρας, κατά τις διαρροές του Μαξίμου, άκουγε τον οινοποιό Ευ. Γεροβασιλείου να του αποκαλύπτει πως στην πρόσφατη έκθεση στο Ντίσελντορφ, οι Σκοπιανοί παρουσίασαν τα κρασιά τους ως «μακεδονικά» σε ένα μεγαλειώδες περίπτερο που με μεγάλα γράμματα έγραφε «Μακεδονία», σκέτο. Μέχρι και για παραβίαση της συμφωνίας λένε πως έκανε λόγο ζητώντας τα ντοκουμέντα από τον γνωστό οινοποιό. Αυτό το «σκέτο Μακεδονία» κάτι του θύμισε...

Ήταν το 2015, εκείνο το πρώτο εξάμηνο της πρώτης φοράς Αριστερά που ο ίδιος και οι συνεργάτες του ήταν έτοιμοι να δεχθούν ακόμη και το «σκέτο Μακεδονία» προκειμένου να κλείσουν το Σκοπιανό. Όχι το «Δημοκρατία του Ίλιντεν», αυτό ήρθε αργότερα. Το «σκέτο Μακεδονία» συζητούσαν ο Πρωθυπουργός και οι άνθρωποι που συμβουλεύεται.

Αυτό αποκάλυψε άλλωστε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την Πέμπτη το βράδυ στην εκπομπή του Action24 «Τέτοιοι είναι» με τους Θ. Μαυρίδη και Κ. Χαροκόπο, τονίζοντας επί λέξη: «ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του, όχι μόνο ήταν έτοιμοι για τις Πρέσπες, αλλά είχαν αποφασίσει καιρό τώρα να δώσουν το όνομα σκέτο Μακεδονία, όχι Βόρεια Μακεδονία. Μακεδονία, νέτο σκέτο».

Σαφής ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Εκ των στενότερων την περίοδο εκείνη που αναλάμβανε και ειδικές αποστολές όπως αυτή στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπότε γνώριζε καλά και εκ των έσω τις προθέσεις του επιτελείου του και του ίδιου. Μάλιστα αποκάλυψε πως έκανε μεγάλο αγώνα για να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό.

Εν τούτοις ο Αλέξης Τσίπρας έμεινε έκπληκτος από τις αποκαλύψεις στη συνάντηση που είχε με τους επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδας ακούγοντας πως στο περίπτερο των Σκοπιανών στο Ντίσελντορφ υπήρξε με μεγάλα γράμματα το «Μακεδονία», σκέτο. Λες και κάποιος άκουγε τις συζητήσεις στο Μαξίμου το 2015.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να εμφανίζεται έξαλλος ούτε να δηλώνει έκπληκτος από τα όσα ειπώθηκαν. Μόνο ως μια ακόμη καλοστημένη παράσταση θα μπορούσε να εκληφθεί αυτή η διαρροή του Μαξίμου.

Το θέμα με την έκθεση στο Ντίσελντορφ ήταν γνωστό από τις 8 Μαρτίου. To είχαν προαναγγείλει οι ίδιοι οι Σκοπιανοί με διαφημιστική καμπάνια και φωτογραφίες του περιπτέρου τους και των προϊόντων τους που εμφανίζονται ως «μακεδονικά».

«Ειδικότερα, σε έκθεση κρασιών που θα γίνει στο Ντίσελντορφ στις 17-19 Μαρτίου, οι Σκοπιανοί διαφημίζουν τα "Μακεδονικά" κρασιά και μετέχουν υπό την "ομπρέλα" του οργανισμού «Association Wines of Macedonia», με «παράδοση 2.000 ετών στο κρασί», στοχεύοντας στην προώθηση και αναγνώριση του brand name "Οίνος Μακεδονία"» έγραφε το liberal.gr αλλά και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Τεράστιες οι φωτογραφίες με το περίπτερο κατά την έναρξη της έκθεσης που έγινε στις 17 Μαρτίου. Την επομένη τα μέσα ενημέρωσης έγραφαν για τα όσα συμβαίνουν και για την προσπάθεια των οινοπαραγωγών των Σκοπίων να αναδείξουν ως εμπορικό σήμα το «Μακεδονικό».

Η αναφορά του κ. Γεροβασιλείου και η καταγγελία του μόνο έκπληξη δεν μπορεί να προκάλεσε στον ίδιο και το επιτελείο του. Το να εμφανίζεται να ζητά να του δοθούν οι φωτογραφίες διότι αποτελούν «ντοκουμέντο» προκαλεί ερωτήματα. Αν δεν είχε ενημερωθεί μέχρι χθες θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες. Εκτός...

Εκτός αν του προκάλεσε το ενδιαφέρον το «Μακεδονία» σκέτο, και η προσπάθεια των γειτόνων να πείσουν πως έχουν... καλά κρασιά.

Στο μεταξύ οι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδας και όχι μόνο έχουν και έναν ακόμη λόγο να αισθάνονται θυμωμένοι. Έμειναν στην Ελλάδα την περίοδο της μεγάλης κρίσης. Άντεξαν υπομένοντας τη ληστρική φορολογική επιδρομή του κράτους που σε φόρους και εισφορές φτάνει και ξεπερνά το 70%.

Και έρχεται τώρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλ. Τσίπρας και προκειμένου να βρει ένα άλλοθι για τη συμφωνία των Πρεσπών τους καλεί προκειμένου να έχει και την ανάλογη παρουσία, να επισκεφθούν μαζί του τα Σκόπια για να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες. Τους καλεί να «επιχειρήσουν» σε μια χώρα όπου η φορολογία είναι μόλις 10%. Εκτός από θυμωμένοι αισθάνονται και λίγο... κορόιδα