7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Σήμερα στις 8 το βράδυ η συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου

Σήμερα στις 8 το βράδυ η συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου
Eurokinissi

Συνάντηση θα έχουν πιθανόν σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής μετά τη διευκρινιστική δήλωση του αρχιεπισκόπου Αμερικής αναφορικά με την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στην Νέα Υόρκη, όπου παραβρέθηκαν επίσης Ερντογάν και Τατάρ. Το θέμα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θεωρείται λήξαν.

Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν μπορούν παρά να είναι στην ίδια πλευρά του λόφου, παρά τα όσα ατυχή κατά καιρούς συμβαίνουν. Νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο», δήλωσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε επίσης ότι υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν και προσέθεσε: «Νομίζω ό,τι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε και όλοι καταλάβαμε. Ήταν πάρα πολύ καθαρά τα μηνύματα. Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος έκανε διευκρινιστική δήλωση που νομίζω ότι ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν Το να είσαι τώρα με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται στην ίδια εκδήλωση θα μπορούσε και να αποφευχθεί».

Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ακύρωσε συνάντηση εκφράζοντας ανοιχτά τη δυσφορία του.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός έδειξε την ενόχληση του αποφεύγοντας αρχικά να συναντηθεί (αν και δεν είχε προγραμματιστεί) με τον Ελπιδοφόρο στην Αρχιεπισκοπή.

Στη συνέχεια ακυρώθηκε και η ξενάγηση του στο σημείο μηδέν από τον Ελπιδοφόρο ενώ ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέστη και σε εκδήλωση ομογενών στους οποίους μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα μηνύματα που εστάλησαν ήταν σαφή και οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι:

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».


Η σημασία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ο «ανυποψίαστος» κ. Ελπιδοφόρος

Δεν παρευρέθη ο Ελπιδοφόρος στη δεξίωση των ομογενών προς τιμήν του Κ. Μητσοτάκη

Ελπιδοφόρος: Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα