Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Οι οδηγίες Μητσοτάκη

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 08:47
-A +A
Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Οι οδηγίες Μητσοτάκη

Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, όπου τα μέλη της νέας κυβέρνησης θα λάβουν οδηγίες από τον πρωθυπουργό για τα θέματα που πρέπει να προωθήσουν άμεσα. Οι υπουργοί θα παραλάβουν φάκελο, στο οποίο θα περιγράφονται οι στόχοι ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ήδη από χθες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου θα περιγράψει το νέο μοντέλο διακυβέρνηση της χώρας και θα δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για όλο το κυβερνητικό σχήμα.

Ειδικότερα, κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του. Επίσης θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι το Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα. Μεταξύ άλλων θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβαση με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Άλλωστε κατά τη διάρκεια της παραλαβής των χαρτοφυλακίων τους οι υπουργοί της κυβέρνησης περιέγραψαν σε αδρές γραμμές τις προτεραιότητές τους. Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι είναι υπόθεση εθνικής ανάγκης η ψηφιοποίηση της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μείνει κανείς πίσω. 

Η μείωση των ορατών κινδύνων στα δημόσια οικονομικά, η φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η οικοδόμηση προϋποθέσεων για ανάπτυξη, αποτελούν τους κύριους στόχους του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Την βασική του προτεραιότητα στο υπουργείο που δεν άλλη από την διάσωση της ΔΕΗ, ανέδειξε μέσα από τις δηλώσεις του ο νέος υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι θα προωθήσει άμεσα νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση της απλή αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων.

Η τελετή παραλαβής-παράδοσης στο Υπουργείο Εργασίας έγινε με τον νέο υπουργό Γιάννη Βρούτση να εξαγγέλλει πως άμεση προτεραιότητά του είναι έκδοση των εκκρεμών συντάξεων που ίσως ξεπερνούν τις 250.000.

Ως μέγιστο αγαθό χαρακτήρισε την ασφάλεια ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε ότι τραγωδίες όπως αυτή στο Μάτι δεν πρέπει να ξανασυμβούν ποτέ.

Την επιδίωξη της συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική «αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας», ανέδειξε ως πρωτεύον ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών, ο νέος υπουργός Κώστας Άχ. Καραμανλής τόνισε πως «θα βάλουμε μπροστά τα πολύ μεγάλα έργα υποδομών και μεταφορών», σχολιάζοντας ότι, κατά μέσο όρο, δεν τηρούνται τα αρχικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων και αυτό είναι «κάτι για το οποίο θα εργαστώ να αλλάξει».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 06/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα