Σίλας Σεραφείμ: Αγαπητέ Αρκά, βαλλόμεθα πανταχόθεν...

Σίλας Σεραφείμ: Αγαπητέ Αρκά, βαλλόμεθα πανταχόθεν...

Δεν έχουν δυσανεξία στην κριτική οι αριστεροί, όταν είναι εναντίον άλλων αναφέρει στην ανοιχτή του επιστολή προς τον σκιτσογράφο Αρκά ο Σίλας Σεραφείμ που ανάρτησε στο Facebook με αφορμή τις επιθέσεις που δέχθηκε για τα σκίτσα του σημειώνοντας πως τα 4 τελευταία χρόνια αδικείται από τη Σάτιρα η «Πρώτη φορά Αριστερά με Κέντρο και Δεξιά κι ότι περίσσεψε, ελάτε».

Mε αιχμές για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, (και μια νταλίκα ή ένα λεωφορείο για να στρίψει αριστερά κόβει πρώτα δεξιά) τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και την αντιμετώπιση της κριτικής και της σάτιρας προτείνει στον σκιτσογράφο να δέχονται σατιρικές παραγγελίες και να πωλούν αναλόγως.

Και συνεχίζει αναφέροντας ότι «πρέπει να επανανομαδοτήσουμε τη δουλειά μας και να κάνουμε μια στροφή 360? της σατιρικής μας στόχευσης.» προσθέτοντας ότι «σε λίγο θα μας αποκαλέσουν και ατάλαντους και πως έχουμε χάσει το χιούμορ μας και μετά θα υπάρχουν λαβές, ώστε να τους αποκαλέσει κανείς γκεμπελίσκους, που ελλείψει επιχειρημάτων, επιτίθενται στην επαγγελματική μας επάρκεια»

Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή του Σίλα Σεραφείμ όπως αναρτήθηκε στο Facebook:

Αγαπητέ Αρκά, βαλλόμεθα πανταχόθεν.

Έχω την αίσθηση πως θα πρόσεξες τελευταία, τα τελευταία 4 χρόνια δηλαδή, που ήρθε η Αριστερά στην εξουσία, δηλαδή η πρώτη φορά Αριστερά, με ολίγον από καμένη ακροδεξιά, δηλαδή τώρα πια η «Πρώτη φορά Αριστερά με Κέντρο και Δεξιά κι ότι περίσσεψε, ελάτε», πως αδικείται απ' τη σάτιρα.

Για να 'μαστε δίκαιοι, η κεντροαριστερά με πλατιά απεύθυνση, είναι η φυσική θέση του σύριζα, μιας και το σύνθημα «ο σύριζα αλλάζει την Ευρώπη», λόγω τυπογραφικού λάθους δεν αποδόθηκε σωστά, γιατί το ορθό ήταν «η Ευρώπη αλλάζει τον σύριζα». Τέλος πάντων και μια νταλίκα ή ένα λεωφορείο για να στρίψει Αριστερά, κόβει πρώτα Δεξιά -αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Δεν είναι ότι έχουν δυσανεξία στην κριτική. Άλλωστε όλοι τους, είναι γνωστοί ζεσουισαρλίδες, όταν πρόκειται για σάτιρα εναντίον των άλλων. Για δεκαετίες δεν είχαν διαμαρτυρηθεί και ποτέ δεν είχαν πρόβλημα, όσο βρίσκονταν στο 3%. Ίσως να έπαιξε και κάποιο ρόλο και το ότι, δεν τους σατίριζε κανείς -αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Τώρα λοιπόν, ιδιαιτέρως σ αυτή την δύσκολη εποχή που γεμίσαμε φασίστες (και σου εφιστώ την προσοχή στο 35% που ψήφισαν σύριζα, συνεπώς το υπόλοιπο 65% τεκμαίρεται, προκύπτει, συνάγεται πως είναι φασίστες), οι άνθρωποι αυτοί, οι συριζαίοι δηλαδή, είναι καλοί και δέχονται τη σάτιρα, αρκεί να μην κοροϊδεύει τον πρωθυπουργό γιατί στην αρχή μόνο είναι αστείο αλλά μετά γίνεται αηδία, γιατί άνθρωπος είναι κι αυτός κι αν βρισκόμασταν στη θέση του, θα μας άρεζε; -αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Η αυτοκριτική που «μας κάνουν» οι σύντροφοι, σύντροφε γελοιογράφε, έχει βάσεις. Εκτός απ' τις αμερικάνικες που υπεγράφησαν εν λευκώ, πόσα «αστεία» έχουμε κάνει κι εμείς για τους άλλους; πόσα για τον συνδυασμό «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ» για παράδειγμα; Μεταξύ μας, το ότι έχουμε κλειδώσει τη σκόπευση στο Μαξίμου κι η αλλαγή δεν βρίσκεται στο στόχο αλλά στο θήραμα, δε γίνεται αντιληπτό, διότι οι συριζαίοι έχουν περιορισμένες προσλαμβάνουσες. Είναι αυτοί που βρίσκονται στο τρένο που ξεκινάει και νομίζουν πως φεύγει ο σταθμός –αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Πρέπει λοιπόν νομίζω από δω και πέρα, να θρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας και να λειτουργήσουμε σαν επαγγελματίες, μιας και είμαστε δημιουργοί και παράγουμε σατιρικά προϊόντα. Θέλω να πω δηλαδή, ότι όσο ακόμα έχουμε ελεύθερη αγορά και μέχρι ο σύριζα να φέρει τον κομμουνιζμό (αμήν Παναγία μου, που θα λεγε κι ο άθεος πρωθυπουργός μας), ν αρχίσουμε να δουλεύουμε με παραγγελίες. Κι οι αναγνώστες σου και το θεατρικό κοινό μου, πελάτες είναι ρε αδερφέ και νόμος είναι το δίκιο του πελάτη. Και του εργάτη βέβαια -αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Λέω λοιπόν, για να μη χάσεις εσύ αναγνώστες κι εγώ εισιτήρια, να δεχόμαστε σατιρικές παραγγελίες και να πουλάμε αναλόγως. Θέλετε αστεία απ' τον Σύριζα για τον Μητσοτάκη; Μάλιστα. Του Πολάκη για τον Άδωνι; Μάλιστα. Θέλει ο Καμμένος για τον Κοτζιά; Μάλιστα. Θέλει ο Κοτζιάς για Καμμένο; Επίσης. Την ίδια μέρα και συγχρόνως και ταυτόχρονα. Επαγγελματίες είμεθα. Γιατί αλλιώς, ορθώς μας περνούν για φασίστες κι ακόμη χειρότερα, για ερασιτέχνες. Δε γίνεται ν ασχολούμαστε μόνο με την κυβέρνηση, επειδή έξι μήνες δημιούργησε μια κρίση και τρεισήμισι χρόνια ασχολείται με τη διαχείριση της. Αυτό είναι το επίδικο, το θέμα εν προκειμένω –αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Φυσικά και γι' αυτό, δε φταίνε αυτοί αλλά οι άλλοι. Για τη Μάνδρα και το Μάτι, φταίνε οι άλλοι. Σε τέσσερα χρόνια για να ανοικοδομήσεις μια χώρα, πρέπει πρώτα να γκρεμίσεις το παλιό και μετά να χτίσεις. Εε τώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, μόνο γκρεμίζουν κι ακόμα όρθιοι είμαστε. Φυσικά και φταίνε οι άλλοι. Εδώ ολόκληρη Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε μετά από 80 χρόνια, επειδή φταίγαν οι άλλοι, ο καπιταλιζμός δηλαδή, που είχαν οι άλλοι -αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Πρέπει να επανανομαδοτήσουμε τη δουλειά μας και να κάνουμε μια στροφή 360? της σατιρικής μας στόχευσης. Γιατί σε λίγο θα μας αποκαλέσουν και ατάλαντους και πως έχουμε χάσει το χιούμορ μας και μετά θα υπάρχουν λαβές, ώστε να τους αποκαλέσει κανείς γκεμπελίσκους, που ελλείψει επιχειρημάτων, επιτίθενται στην επαγγελματική μας επάρκεια.

Κι ολ' αυτά γιατί «μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας, είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία, να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ' αυτό που σε συνθλίβει –που λέει κι ο Καμύ; Όχι.

Μήπως γιατί είναι ευκολότερο να εξαπατήσεις κάποιον, απ' το να τον πείσεις ότι έχει εξαπατηθεί –που λέει ο Μαρκ Τουέιν; Ούτε.

Τότε γιατί;

Μα επί τέλους! πια ο καθείς γνωρίζει πως
από καιρό τώρα
-και προ παντός στα χρόνια τα δικά μας τα σακάτικα-
είθισται
να δολοφονούν τους χαρακτήρες των σατιρικών.

Αυτό είναι το θέμα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Σίλας Σεραφείμ Stand-up Comedian