«Σηκώσαμε Mirage στο Αιγαίο και δώσαμε μάθημα στην τουρκική αεροπορία»

«Σηκώσαμε Mirage στο Αιγαίο και δώσαμε μάθημα στην τουρκική αεροπορία»

Την ισχυρή επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με πρόσφατο παράδειγμα την αιφνιδιαστική κίνηση χτες της Πολεμικής Αεροπορίας να «σηκώσει» μαχητικά Mirage στο Αιγαίο, εξήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας από την επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, βάλλοντας παράλληλα έναντι όσων «υποκύπτουν» στην προπαγάνδα ότι μειονεκτούμε σε επίπεδο εξοπλισμών.

Ειδικότερα, κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, η οποία υπερψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενεάς της Πολεμικής Αεροπορίας, των F-16 και των Mirage 2000, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ισχυρές και παραμένουν εξοπλισμένες με πολύ καλά και προηγμένα οπλικά συστήματα, σε όλους τους κλάδους τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Άμυνας «Θα ήθελα να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία και ως ΜΜΕ στην προπαγάνδα ότι μειονεκτούμε», προβαίνοντας παράλληλα στην επισήμανση ότι στη γείτονα Τουρκία, υπάρχει προπαγάνδα δημιουργίας κλίματος υπεροχής και όχι ηττοπάθειας.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των γαλλικών Mirage 2000, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα και ενημέρωσε χαρακτηριστικά ότι χθες, «σηκώθηκαν αρκετά από αυτά, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, και με αριθμητικό πλεονέκτημα, έδωσαν ένα ακόμα μάθημα στην τουρκική αεροπορία, ότι τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου, με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εξήρε τη θετική διάθεση που επέδειξε η επιτροπή έναντι των ρυθμίσεων, ανέφερε ότι τα 530 εκατ. του προϋπολογισμού δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες των ΕΔ. Αυτές οι ανάγκες δεν περιορίζονται μόνο στη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων αλλά ενδεχομένως σε πρόσκτηση καινούργιων σε όλους τους κλάδους, «για να παρακολουθήσουμε τον επίμονο, ενοχλητικό και πολύ διεκδικητικό γείτονα». Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία δεν κρύβει πλέον τις επεκτατικές ή διεκδικητικές προθέσεις της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Τέλος, ο υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στην αναβάθμιση των 84 F-16, στην έκδοση «Viper», (ενδιάμεσο στάδιο αναβάθμισης μεταξύ 4ης και 5ης γενεάς) είπε ότι το πρώτο αεροσκάφος είναι ήδη έτοιμο για αποσυναρμολόγηση, και ότι το συνολικό πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2027. Επίσης, υπογράμμισε ότι η εμπλοκή της ελληνικής εγχώριας βιομηχανίας στην αναβάθμιση των F-16, της παρέχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και τα επόμενα αεροσκάφη, 5ης γενιάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ