Σιγά που θα έριχνε την κυβέρνηση ο Πάνος - Στηρίζει τον Αλ. Τσίπρα

Σιγά που θα έριχνε την κυβέρνηση ο Πάνος - Στηρίζει τον Αλ. Τσίπρα

Οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ανάβουν «πράσινο φως» για την υπογραφή της συμφωνίας Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ που δίνει στους Σκοπιανούς τη «μακεδονική» γλώσσα και την εθνικότητα καθώς και το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Πριν καν αρχίσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ. και η οποία κατετέθη ως ύστατη λύση προκειμένου να αποτραπεί η συμφωνία η οποία δημιουργεί δεδικασμένα σχετικά με το θέμα της πΓΔΜ, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ αποφάσισαν να την καταψηφίσουν και να στηρίξουν την κυβέρνηση, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά που θα βάλει την Κυριακή στις Πρέσπες την υπογραφή στο κείμενο που έχει δοθεί ήδη στη δημοσιότητα.

«Δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα» ήταν η απάντηση του νέου εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ, Θεόδωρου Τοσουνίδη στην ερώτηση αν υπάρχει βουλευτής του κόμματός του που θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ.

Επί της ουσίας η απόφαση αυτή που ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο. Των ΑΝΕΛ, όπως μεταφέρθηκε από τον νέο εκπρόσωπο Τύπου ανοίγει το δρόμο για μια συμφωνία η οποία στο τέλος της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί δεν θα έχει και κανένα νόημα αν θα εγκριθεί από την Ελληνική Βουλή αφού θα έχει δημιουργήσει τετελεσμένα σε μια σειρά Οργανισμών και στις διμερείς σχέσεις με τρίτες χώρες, είτε μέσω ΟΗΕ είτε εκτός.

Η Ν.Δ. Ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Το περιλαμβάνει αναλυτικά στην πρόταση δυσπιστίας, το ανέφεραν και οι βουλευτές της που μίλησαν σήμερα πρώτη ημέρα της συζήτησης ότι η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να ψηφιστεί όπως έχει καταρτιστεί διότι δημιουργεί αντί να επιλύει προβλήματα.

Άλλωστε ένας εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ο Δημήτρης Καμμένος, το πρωί έκανε λόγο για απάτη σε ότι αφορά το erga omnes που αναφέρει η συμφωνία στηλιτεύοντας με έντονο τρόπο τα περί «μακεδονικής γλώσσας» και εθνικότητας.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τονίστηκε πως οι ΑΝΕΛ, όπως ανέφερε και ο κ. Τοσουνίδης, «παραμένουμε σταθεροί: Δεν στηρίζουμε τη συμφωνία, θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους σε αυτή τη γραμμή».

Πληροφορίες που διέρρευσαν κάνουν λόγο για την λήψη μιας απόφασης της Κ.Ο. να μην στηριχθεί... ο Νίκος Κοτζιάς για την υπογραφή της συμφωνίας με τα Σκόπια, γεγονός το οποίο ήδη σχολιάζεται με ποικίλους τρόπους δεδομένου ότι είναι ακριβώς οι βουλευτές των ΑΝΕΛ αυτοί που επιτρέπουν στον υπουργό Εξωτερικών να μεταβεί την Κυριακή στις Πρέσπες όπου παρουσία των Αλέξη Τσίπρα Ζόραν Ζάεφ και Μάθιου Νίμιτς θα υπογράψει την συμφωνία με τον Σκοπιανό ομόλογό του.