«Σιγά και μην φοβηθούμε»

«Σιγά και μην φοβηθούμε»

Του Σάκη Μουμτζή

«Σιγά και μην φοβηθούμε»... Έτσι απάντησε η κυρία Μ.Ευθυμίου, μια θαρραλέα γυναίκα, στις απειλές που δέχτηκε από μια ομάδα ερυθροτραμπούκων.

Καθηγήτρια Ιστορίας, κατηγορήθηκε από τους τραμπούκους πως διδάσκει «ταξική μεροληψία, ιδεολογική προπαγάνδα με απώτερο της στόχο να διαμορφώσει πειθήνιες στο καπιταλιστικό σύστημα συνειδήσεις». Και στο τέλος διατυπώνεται ρητά και απερίφραστα η απειλή: «να αλλάξει τακτική καθώς θα μας βρει απέναντι της.»

«Σιγά τα ωά», θα πει κάποιος ανίδεος για το κλίμα τρομοκρατίας που κυριαρχεί στα ΑΕΙ. «Μια χούφτα παιδαρέλια, απειλούν».

Να υπενθυμίσω πως και οι εγκληματίες των «πυρήνων της φωτιάς» παιδαρέλια ήταν και όλοι αυτοί που προπηλακίζουν και τρομοκρατούν καθηγητές, παιδαρέλια είναι.

Και οι φονιάδες της 17 Νοέμβρη όταν άρχισαν την δράση τους, παιδαρέλια ήταν.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια καταφανή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, όχι από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά από την πλευρά μιας οργανωμένης μειοψηφίας που θέλει να απαγορεύσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Γιατί αυτό ακριβώς κάνουν.

Επιτίθενται στην κυρία Μ.Ευθυμίου όχι για κάποιες πράξεις της, αλλά γι΄αυτά που διδάσκει. Την κατηγορούν «για ιδεολογική προπαγάνδα» και «ταξική μεροληψία» και την απειλούν πως «αν δεν αλλάξει τακτική» θα τους βρει μπροστά τους.

Δηλαδή, σύμφωνα με την λογική των ερυθροτραμπούκων η διδασκαλία των καθηγητών θα πρέπει να τυγχάνει της εγκρίσεως τους. Με άλλα λόγια να υπηρετεί τις ιδέες μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Αυτή η λογική που μετατρέπεται σε συγκεκριμένη πρακτική άσκησης βίας ή απειλή άσκησης, ουσιαστικά καταπατά τις ακαδημαϊκές ελευθερίες τις οποίες θεωρητικά υπερασπίζεται το πανεπιστημιακό άσυλο.

Όταν λοιπόν το πανεπιστημιακό άσυλο σχεδόν καθημερινά κουρελιάζεται de facto από κόκκινες μειοψηφίες, ας το καταργήσει και de jure η νέα κυβέρνηση με την νωπή λαϊκή εντολή.

Ούτως ή άλλως στην πράξη υφίσταται μόνον για αυτούς που το παραβιάζουν.

Η γενναία στάση της κυρίας Ευθυμίου είναι συνέχεια της γενναίας στάσης των κκ. Α. Συρίγου και Ο.Καλογήρου, που και αυτοί όρθωσαν το ανάστημα τους σε παρόμοιες απειλές που έλαβαν και την μορφή της σωματικής επίθεσης.

Αυτό το αρρωστημένο κλίμα επιβάλλεται να αλλάξει το ταχύτερο δυνατόν, με δράσεις άριστα οργανωμένες. Το θέμα αφορά την επιβολή του Νόμου και της Τάξης, στο γενικότερο επίπεδο, χωρίς καμιά εξαίρεση.

Δεν δικαιολογείται η ύπαρξη περιοχών στην πρωτεύουσα, στις οποίες το Κράτος έχει παραιτηθεί από τις λειτουργίες του, γιατί δεν θέλει να προκαλέσει τους ερυθροτραμπούκους.

Με απλά λόγια η ανομία στα ΑΕΙ είναι συνέπεια της ανομίας που επικρατεί σε εξωπανεπιστημιακούς χώρους. Αν δεν εκλείψουν εκεί αυτά τα φαινόμενα, δεν θα εκλείψουν και μέσα στα πανεπιστήμια.

Είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Η κυρία Μ.Ευθυμίου, με το μικρό πανό που κρατούσε και έγραφε το σύνθημα «σιγά και μην φοβηθούμε», είναι το παράδειγμα μιας γυναίκας που υπερασπίζεται τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν γενιές ανθρώπων, σε όλον τον πλανήτη, ενάντια στον φαιοκόκκινο ολοκληρωτισμό.

Τις αξίες της ελεύθερης έκφρασης, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και του ελεύθερου διαλόγου.

Κάθε πολίτης θα πρέπει να εγκολπωθεί το σύνθημα της γενναίας αυτής γυναίκας,

«σιγά και μην φοβηθούμε».