Σφοδρή κόντρα Ντ. Μπακογιάννη - Ν. Κοτζιά στη Βουλή

Σφοδρή κόντρα Ντ. Μπακογιάννη - Ν. Κοτζιά στη Βουλή

Σφοδρή κόντρα ξέσπασε στη Βουλή με πρωταγωνιστές την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, καθώς η βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τον υπουργό για συνεργασία με το καθεστώς Χόνεκερ! «Και επιτρέψτε μου να το πω. Παρακολουθώ τον Υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων.  Είναι η γνωστή στη γενιά μας λογική της Στάζι. Άλλωστε εσείς κύριε Κοτζιά, έχετε εμπειρία από τη συνεργασία σας με το αλήστου μνήμης καθεστώς Χόνεκερ», είπε στην ομιλία της η κυρία Μπακογιάννη, φράση που έκανε τον υπουργό να τιναχθεί από την καρέκλα του.

Η ίδια παρά τις αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε σε έντονο ύφος, καλώντας τον υπουργό να καταθέσει τα απόρρητα έγγραφα στα πρακτικά της Βουλής. «Όλα όμως! Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών κύριε Υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε», συμπλήρωσε με νόημα.

Ο Νίκος Κοτζιάς, θιγμένος από την αναφορά της κυρίας Μπακογιάννη, πήρε άμεσα τον λόγο, σπεύδοντας να αποσείσει τις κατηγορίες. «Επανέλαβε τις  ύβρεις  για τις οποίες περιοδικό που συνδέεται με την κ. Μπακογιάννη έχει καταδικαστεί και πρωτόδικα και στο εφετείο τελεσίδικα. Είτε να τις πάρει πίσω τις κατηγορίες είτε να κάνει άρση της ασυλίας της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Απτόητη η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παρά τις απειλές Κοτζιά, επέμεινε στην άποψή της. «Να τα βάλουμε όλα κάτω, τα άρθρα σας κλπ. Κάντε μου μήνυση και να αρθεί η ασυλία μου. Έχει αποδειχθεί ότι δεν είσαστε καθηγητής στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη και αυτό το φάγατε. Κάντε μου μήνυση και εγώ δεν θα κρυφτώ πίσω από την ασυλία μου», του είπε, με τον κ. Κοτζιά να παραθέτει το… βιογραφικό του.

Μάταια ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης προσπαθούσε να τον πείσει ότι το βιογραφικό του είναι στο διαδίκτυο. «Είναι γνωστά τα ψεύτικα δημοσιεύματα όσον αφορά την επιστημονική μου κατάρτιση. Η κ. Μπακογιάννη έχει στο  κόμμα της  τον  πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά που βεβαίωσε πως ότι  έχω πιει είναι αληθές. Έχω ιδρύσει στην Οξφόρδη ολόκληρο πρόγραμμα σπουδών. Στο πανεπιστήμιο του Αμβούργο έχω κάνει επισκέπτης καθηγητής. Στο Χάρβαρντ δεν είπα ποτέ ότι ήμουν  καθηγητής είπα ότι υπήρξα  ερευνητής», είπε μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΞ, με την κυρία Μπακογιάννη να τον καλεί να της καταθέσει μήνυση για «να βάλουμε κάτω την ιστορία σας που νομίζω θα θέλετε να την αποδείξετε».

Κλείνοντας ο Υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να ανατρέψει το κλίμα του, καλώντας την βουλευτή της ΝΔ «να μας πει κάποτε πως απέκτησε το πτυχίο της και από ποιες χώρες έκανε μετεγγραφή».

Την σκυτάλη από τον Ν. Κοτζιά πήρε η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία επιχείρησε να απαντήσει στη μομφή της πρώην υπουργού Εξωτερικών για τη στάση των ΑΝΕΛ. «Αυτή τη συμφωνία δεν την δέχομαι, δεν ψηφίζουμε  όμως σήμερα για αυτή τη συμφωνία. Οταν  θα έρθει αυτή η συμφωνία για να κυρωθεί δεν θα ψηφίσω . Εγώ δεν θα πάω στις Πρέσπες», είπε για να λάβει πληρωμένη απάντηση: «Η  αυριανή σας ψήφος είναι το διαβατήριο για να υπογραφεί η συμφωνία που θα παράξει έννομα αποτελέσματα όπως και να το πείτε δεν μπορείτε να το κρύψετε».

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία: Eurokinissi