Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης από Κυρ. Μητσοτάκη για τις τηλεοπτικές άδειες

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης από Κυρ. Μητσοτάκη για τις τηλεοπτικές άδειες

Ισοπεδωτικός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, με τον Αλέξη Τσίπρα να μην απαντά άμεσα και να αφήνει τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ενδεικτική, μάλιστα, ήταν η τελευταία του ατάκα: «Από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, η εκάστοτε εξουσία έψαχνε τρόπους καταστολής της ελευθεροτυπίας. Σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της Γαλλίας επιτρεπόταν τότε μία έκδοση, ωστόσο στο Παρίσι τέσσερις. Είδατε κάτι συμπτώσεις που δημιουργεί η ιστορία;», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, έδειξε και την πλήρη προχειρότητα της κυβέρνησης αποκαλύπτοντας ότι ακόμα και στην περίφημη έκθεση της υπάρχει λάθος στην... διαίρεση, καθώς όπως είπε το αποτέλεσμα της πράξης 24 διά οκτώ είναι τρία και όχι δύο, όπως αναφέρεται.

Σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δίνει μόνο τέσσερις άδειες. «Θέλετε να καταστήσετε τον κύριο Παππά τον απόλυτο κυρίαρχο των ΜΜΕ. Αφού έχετε φροντίσει να αδρανοποιήσετε πλήρως το ΕΣΡ», τόνισε και προχώρησε σε μια προτροπή προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Και αναρωτιέμαι: γιατί δεν επιβάλετε αντίστοιχους περιορισμούς στη λειτουργία άλλων αγορών. Να ορίσετε ανώτατο αριθμό, κινηματογράφων, εστιατορίων, κομμωτηρίων. Έτσι αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία της αγοράς»;

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν διαφωνεί να υπάρχουν κανόνες, κάτι που είχε επισημάνει στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνομιλίας τους. «Σας υπενθυμίζω κύριε πρωθυπουργέ τι σας είπα σε κατ'' ιδίαν συνάντησή μας. Επιτρέψτε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, εκεί που ανήκουν κι εμείς θα ψηφίσουμε. Αυτό σας είπα», υπενθύμισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Η ΝΔ θα υπεραμυνθεί  της ελευθερίας της ενημέρωσης του λαού και την ελευθερία της αγοράς υπό τον έλεγχο της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής.  Κανείς δεν διαφωνεί με τους  κανόνες και μάλιστα ότι πρέπει να ισχύει για τους  υπόλοιπους επιχειρηματίες πρέπει να ισχύει και με ιδιοκτήτες ΜΜΕ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε κινήσεις αποπροσανατολισμού, την ώρα που η «κοινωνία είναι σε αναβρασμό και τέλμα». Η ελευθερία της ενημέρωσης και ο πλουραλισμός απειλούνται και η πολιτική αβεβαιότητα επανέρχεται με δική σας ευθύνης. Οι ευθύνες της δικής σας κυβέρνησης είναι μεγάλες,  έχετε πει ψέματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Η παραγωγική Ελλάδα και  η δημιουργική Ελλάδα είναι απέναντί σας», συμπλήρωσε. Μάλιστα, όπως αντίτεινε στον πρωθυπουργό: «Μπορείτε να κινηθείτε από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τη Βουλή και πάλι πίσω. Στην κοινωνία δεν μπορείτε να κινηθείτε».

Αλέξανδρος Διαμάντης

Διαβάστε ακόμα:
- Αλ. Τσίπρας: Οι τέσσερις άδειες δεν είναι λίγες αλλά... πολλές