Σερβία: Ανησυχία για την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Σερβία: Ανησυχία για την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, όπου αυξάνεται η πίεση των οικονομικών μεταναστών εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Βετεράνων Πολέμου και Κοινωνικής Πολιτικής, Αλεξάνταρ Βούλιν, τονίζοντας ότι πολύ μικρός αριθμός οικονομικών μεταναστών βρίσκεται στη Σερβία.

"Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, θα ήθελα να μπορούσαμε. Η θέση της Σερβίας είναι πολύ σαφής, εμείς θα συμπεριφερθούμε, όπως συμπεριφέρονται όλες οι υπόλοιπες χώρες σε αυτή τη διαδρομή" ανέφερε ο κ. Βούλιν, επικεφαλής της επιτροπής εργασίας για το μεταναστευτικό.

Όταν η Κροατία και η Σλοβενία, ανέφερε ο Σέρβος υπουργός, απαγόρευσαν την είσοδο στις συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών, η Σερβία έπρεπε να κάνει το μοναδικό δυνατό πράγμα, να προστατεύσει την ίδια και το το χώρο της, δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούλιν.

"Αυτό με κανέναν τρόπο δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα κανενός, επειδή εκείνος που ζητά άσυλο, ανεξάρτητα από πού είναι και γιατί ήρθε, έχει δικαίωμα στις διαδικασίες ασύλου. Ο οικονομικός μετανάστης ή εκείνος που έρχεται από εμπόλεμη περιοχή έχει το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο και έχουμε νομική υποχρέωση να αποφασίζουμε για το αίτημά του" δήλωσε ο κ. Βούλιν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο Σέρβος υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στη Σερβία βρίσκεται πολύ μικρός αριθμός οικονομικών μεταναστών, περίπου 30.

"Οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη, θα αποσαφηνιστεί αν θα ζητήσουν άσυλο ή όχι. Από την απόφασή τους θα εξαρτηθεί η τύχη τους και τι θα συμβεί από εδώ και πέρα" ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση που βρίσκονται 300 Μαροκινοί υπήκοοι που πριν από τρεις-τέσσερις μέρες έφθασαν στην πόλη Πριντσίποβατς, ο κ. Βούλιν είπε ότι κάποιοι επέστρεψαν πίσω από εκεί όπου εισήλθαν στη Σερβία και κάποιοι παραμένουν στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ