7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Σενάρια ανασχηματισμού, οι πιθανές ημερομηνίες και η στόχευση του Μαξίμου

Σενάρια ανασχηματισμού, οι πιθανές ημερομηνίες και η στόχευση του Μαξίμου

Ο προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς η χώρα περνάει βήμα βήμα σε μία μορφή κανονικότητας, περιλαμβάνει  ένα μεγάλο «όχι» και ένα  εξίσου μεγάλο «ίσως».

Η άρνηση δείχνει να είναι δεδομένη και αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Πρόκειται για μία απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος σε συνεργάτες του έχει δηλώσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ότι αφενός θέλει να κριθεί στο τέλος της κυβερνητικής θητείας και αφετέρου να επιμείνει στην έννοια της θεσμικότητας που ο ίδιος πιστεύει ότι είναι απαραίτητη στην πολιτική ζωή.

Με αυτά τα δεδομένα οι  εκλογές εντός του 2021 μοιάζουν απίθανες παρότι στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου ακούγονται, ακόμα και σήμερα, φωνές υπέρ του αντιθέτου.

Αυτό που υπερτερεί είναι η βεβαιότητα που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ καλύτερη, η οικονομία θα ανέβει και οι πολίτες θα αισθανθούν πως κάτι…αλλάζει.

Το «όχι» στις πρόωρες εκλογές έχει ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια σεναρίων ανασχηματισμού. Σενάρια που μπορεί επισήμως να μην σχολιάζονται από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως όπως πληροφορείται το liberal.gr, βρίσκονται πράγματι στο τραπέζι. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πιθανόν να γίνουν είτε εντός του Ιουνίου είτε προς τα τέλη Αυγούστου πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στόχος θα είναι να δοθεί η αίσθηση της επανεκκίνησης της κυβέρνησης σε δύο βασικούς άξονες:

- Την άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και ήδη έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα ο πρωθυπουργός, μετά την σταδιακή επιστροφή της χώρας σε μία μορφή σχετικής κανονικότητας. 

- Την πλήρη ανάπτυξη και εκμετάλλευση των νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων που γεννήθηκαν στον καιρό της πανδημίας και έχουν να κάνουν κυρίως με τη διαχείριση των κονδυλίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. 

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους στα δημοσιογραφικά γραφεία τα πρώτα ονόματα υπουργών και υφυπουργών είτε προς αποχώρηση είτε προς μετακίνηση, όμως  αυτή την στιγμή  τα πάντα βρίσκονται απλώς στο επίπεδο των σεναρίων.

Υπάρχουν όμως  και αυτοί  που εκτιμούν ότι ο  ανασχηματισμός της κυβέρνησης δε θα γίνουν μέχρι το φθινόπωρο. Θα αργήσει και θα έρθει προς το τέλος του 2021, με μία προϋπόθεση. Ο κ. Μητσοτάκης να έχει αποφασίσει ότι θα στήσει κάλπες εντός του 2022. 

Μέχρι τότε το Μέγαρο Μαξίμου καταστρώνει το σχέδιο του για το επόμενο δίμηνο, σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία όπου θα πρέπει να συνδυαστεί η ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα και ο απόλυτος έλεγχος της πανδημίας.

Σε αυτό το σχεδιασμό «μπροστά» βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης με ένα μπαράζ δημοσίων εμφανίσεων και με στοχευμένες περιοδείες στη χώρα μέσα στον Μάιο. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η Θεσσαλονίκη, καθώς το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερο βάρος στη Βόρεια Ελλάδα και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η Κρήτη. Στον προγραμματισμό υπάρχουν και νησιωτικές περιοχές, μια και η τουριστική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών.