Σε "θέσεις μάχης" κυβέρνηση - Νέα Δημοκρατία

Σε "θέσεις μάχης" κυβέρνηση - Νέα Δημοκρατία

Των Απόστολου Χονδρόπουλου – Αλέξανδρου Διαμάντη

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της αποψινής προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη προϊδεάζουν για πολύ σκληρή κριτική εκ μέρους του Προέδρου του κόμματος, ο οποίος αναμένεται να καταλογίσει στην κυβέρνηση ότι έχει δημιουργήσει συνθήκες "διάλυσης" της χώρας και να αναπτύξει επιχειρηματολογία που σε μεγάλο βαθμό θα συγκλίνει σε εκείνο που ο ίδιος είχε τονίσει πρόσφατα, λέγοντας ότι όσο γρηγορότερα αποχωρήσει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για την χώρα.

Αυτό βέβαια χωρίς να εμφανίζεται η ίδια η ΝΔ να ζητά εκλογές, έστω και εάν μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχουν αυξηθεί εκείνοι που θεωρούν ότι το κόμμα τους θα έπρεπε ίσως να σκεφτεί το ενδεχόμενο να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν σταθερά ότι ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει στη συζήτηση "όχι ως κατήγορος, αλλά ως απολογούμενος" και είναι δεδομένη η βούλησή τους να ανοίξουν την βεντάλια των θεμάτων, ασκώντας συνολική κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα. 

«Ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να απολογηθεί γι' αυτά που πρέπει να απολογηθεί», σημειώνουν συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ, υπεραμυνόμενοι της ανάγκης να γίνει πολιτική συζήτηση, επί της ουσίας των προβλημάτων της χώρας.

Την ίδια ώρα αμφισβητούν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί τα ζητήματα αυτά σαν "επικοινωνιακό πυροτέχνημα" προκειμένου να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της. Η οπτική αυτή είναι σαφής και στις δημόσιες τοποθετήσεις, όπως του αναπληρωτή γραμματέα, Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έρχεται με πυροτεχνήματα να καλύψει όλη αυτή την επικαιρότητα  με μια συζήτηση για ζητήματα διαφθοράς, παιχνιδάκια εντυπωσιασμού και τεχνάσματα επικοινωνίας που είναι γνωστά». Άλλα στελέχη μιλούν περί κυβερνητικής πρόθεσης να υπάρξει ένα "σόου" που θα δημιουργήσει αντίβαρο στα τεράστια προβλήματα της χώρας, ενώ την ελπίδα του "να μην έχουμε προπέτασμα καπνού από την πλευρά του Πρωθυπουργού προκειμένου να καλυφθούν τα άλλα ζητήματα", εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας. Πολλά στελέχη μιλούν για αντιπερισπασμό, ενώ ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ρ/σ Alpha: «Αντί να συζητάμε για τον ΕΝΦΙΑ, συζητάμε για το αν θα πει η όχι ονόματα το βράδυ. Δεν είναι μεγάλη επιτυχία του; Τι έλεγαν οι Ρωμαίοι; Σήμερα θα δείτε άρτο και θεάματα του Τσίπρα. Ο Μητσοτάκης, όμως, δεν θα τον αφήσει».

Στη ΝΔ αμφισβητούν και την ουσία των παρεμβάσεων που έχουν γίνει επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης για την θεσμική θωράκιση της χώρας απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς, καθώς της χρεώνουν λόγια και ρητορική, αλλά όχι πράξεις στην κατεύθυνση αυτή. Αντιθέτως υπογραμμίζουν ότι είναι διαφορετικά τα δείγματα που δίνει η πολιτική που ακολουθεί απέναντι στις Ανεξάρτητες Αρχές.

Οι τόνοι που θα χρησιμοποιήσει ο Πρόεδρος της ΝΔ θα είναι σε συνάρτηση με εκείνους που θα επιλεγούν από τον Πρωθυπουργό, καθώς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι θα δοθούν "καθαρές και σκληρές απαντήσεις σε όλα". «Θα δοθούν καταλυτικές απαντήσεις και η κυβέρνηση θα υποστεί μία δεινή πολιτική ήττα», υποστήριξε το πρωί της Τρίτης ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν προτίθεται να παραστεί στη συζήτηση ο τέως Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Νίπτει τας χείρας του ο Ν. Παρασκευόπουλος

Ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» επέλεξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ενόψει της προ ημερησίας συζήτησης στη για τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη. Σε έγγραφη απάντηση του, που διαβίβασε προ ημερών στη Βουλή κατόπιν ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ουσιαστικά δεν παίρνει θέση σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει μεταξύ της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου και του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη.

«Η ένδικη πλέον μετά την υποβολή της παραπάνω εγκλήσεως, διάσταση των κειμένων αυτών θεωρώ ότι μου επιβάλλει να απέχω από οποιαδήποτε σχετική αξιολογική κρίση με βάση την ιδιότητά μου ως Υπουργού Δικαιοσύνης, είτε η κρίση θα αφορούσε τη βασιμότητα των γεγονότων, είτε τη συμβατότητα με τη Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ερώτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για το «ποιο θεωρεί ότι πρέπει να είναι το επίπεδο προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της επιστημονικής και πολιτικής κριτικής σε μία ευνοούμενη δημοκρατική χώρα», απάντησε κυνικά ότι «όπως είναι ευνόητο, είναι και οφείλει να παραμένει ύψιστο».

Με άλλα λόγια ο κ. Παρασκευόπουλος εμφανίζεται ουσιαστικά να υποστηρίζει ότι η μήνυση της κυρίας Θάνου ενδεχομένως να μην έπρεπε να γίνει. «Κατά τα λοιπά το επίπεδο προστασίας του πολιτικού λόγου και της κριτικής σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα, εν όψει και των ρυθμίσεων των άρθρων 14 παρ. 1 και 16 παρ. 1 του Συντάγματος και 1ο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως είναι ευνόητο, είναι και οφείλει να παραμένει ύψιστο», είναι η ακριβής φράση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, απόψε στη Βουλή αναμένεται να δοθούν απαντήσεις για όλα και από τους δύο υπουργούς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Νίκο Παρασκευόπουλο. Φυσικά, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρωταγωνιστήσουν της συζήτησης, ενώ στους διαδρόμους της Βουλής ακούγεται ότι και οι δύο έχουν από ένα κρυφό χαρτί.

Πως θα διεξαχθεί η συζήτηση

Να υπενθυμίσουμε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στις εφτά το απόγευμα και δικαίωμα λόγου έχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και δύο υπουργοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση αρχίζει με την αγόρευση του Πρωθυπουργού, μετά την οποία ακολουθούν οι αγορεύσεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς και ενός ή δύο Υπουργών, και ολοκληρώνεται, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση.

Η διάρκεια της αγόρευσης του Πρωθυπουργού είναι είκοσι πέντε (25) λεπτά της ώρας, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των Προέδρων των άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων είκοσι (20) λεπτά της ώρας και των Υπουργών δέκα (10) λεπτά της ώρας. Ο χρόνος αγόρευσης εκείνου που προκαλεί τη συζήτηση προσαυξάνεται κατά πέντε (5) λεπτά της ώρας. Δικαίωμα δευτερολογίας έχουν για δεκαπέντε (15) λεπτά της ώρας ο Πρωθυπουργός και για δέκα (10) λεπτά της ώρας οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι Υπουργοί. Ο Πρωθυπουργός μπορεί να τριτολογήσει για πέντε (5) λεπτά της ώρας. Ο χρόνος ομιλίας Υπουργού που παρεμβαίνει στο στάδιο των κύριων αγορεύσεων ή των δευτερολογιών, πριν ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις ή οι δευτερολογίες των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, περιορίζεται στο ήμισυ του χρόνου που δικαιούται.