Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Πορτογαλία

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Πορτογαλία

Συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα της χώρας, προτού ανακοινώσει την απόφασή του για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας.

Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου και την αδυναμία του κεντροδεξιού κόμματος του Coelho να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, ο Anibal Cavaco Silva καλείται να αποφασίσει αν θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αν και μια προτεινόμενη λύση θα ήταν να διεξαχθούν ξανά εκλογές, ο πρόεδρος Σίλβα, κάνοντας χρήση ενός συνταγματικού νόμου που είχε θεσπιστεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Πορτογαλία πριν από 30 χρόνια, κρατάει στα ύψη την πολιτική ένταση, με αποτέλεσμα να αναζωπυρώσει τους φόβους για νέες δημοσιονομικές περιπέτειες της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Associated Press, το άρθρο 172 του Πορτογαλικού Συντάγματος ορίζει πως ο Πρόεδρος δεν έχει τη δυνατότητα να ζητήσει εκλογές έξι μήνες μετά την τελευταία εκλογική διαδικασία. Η διάταξη αυτή είχε ψηφιστεί μετά την επανάσταση του '74, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα μετά από μια σειρά οχτώ διαδοχικών κυβερνήσεων μέσα σε έξι χρόνια.

Ο Σίλβα είχε διατελέσει υπηρεσιακός Πρωθυπουργός επί πέντε μήνες το 1987 και δε θεωρεί πως κινείται εκτός των πλαισίων της συνταγματικής νομιμότητας. Έχει δηλώσει, μάλιστα, πως θα παραιτηθεί από πρόεδρος στις 24 Ιανουαρίου, ενώ αυτές τις μέρες πραγματοποιεί συναντήσεις με επιχειρηματικούς φορείς, συνομοσπονδίες και τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Antonio Costa, έχει καταλήξει σε συμφωνία με το Μπλοκ της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα, ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, γεγονός πρωτοφανές, καθώς πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου πολιτική συνεργασία στα 40 χρόνια της πορτογαλικής δημοκρατίας.

Αβεβαιότητα αν η Πορτογαλία ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας

Οι εκλογές του Οκτωβρίου οδήγησαν τις αγορές σε αστάθεια, καθώς επανέφεραν τους φόβους των επενδυτών για ασυνεπή στάση της χώρας απέναντι στις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις της χώρας. Η Πορτογαλία βγήκε πέρσι από το πρόγραμμα bailout των 78 δισ. ευρώ. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Costa, για συνέπεια της χώρας στις οικονομικές της υποχρεώσεις – όπως αναφέρεται στο άρθρο του AP –,  πολλοί οικονομικοί αναλυτές φοβούνται τον κίνδυνο η Πορτογαλία να ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας.