Σε κατάσταση vertigo οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κατάσταση vertigo οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Του Τάσου Ευαγγελίου 

Ζαλισμένοι από τα απανωτά χτυπήματα που δέχονται, με τον πρωθυπουργό να απευθύνει ομιλίες σε εκδηλώσεις αλλά να αποφεύγει να βρεθεί δίπλα τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και ετοιμάζονται να ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα, αναζητώντας άλλοθι και δικαιολογίες.

Πρωτογενή πλεονάσματα-μαμούθ που θα φτάσουν το 5,2% το 2022, αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, για πρώτη φορά από την εφαρμογή του έκτακτου μέτρου, το οποίο μονιμοποίησε η κυβέρνηση, μειώσεις συντάξεων αλλά και μια καθαρή έξοδος, που ή καθαρή θα είναι ή έξοδος, έχουν προκαλέσει vertigo στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όλα τα στελέχη της συγκυβέρνησης.

Το πλεόνασμα 5,2% για το 2022 είναι καλύτερο από το 4,5% που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, δήλωσε το πρωί στο Θέμα fm, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει αυτά που προβλέπει το νέο μεσοπρόθεσμο.

Ο κ. Κυρίτσης συνέκρινε στην πραγματικότητα το αποκαλούμε μέιλ Χαρδούβελη, που πότε δεν υλοποιήθηκε και το αποκαλεί συμφωνία, με το μεσοπρόθεσμο που ο ίδιος και οι υπόλοιποι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα εγκρίνουν. Και για να το δικαιολογήσει δηλώνει ότι αυτό θα ίσχυε για πάντα την ώρα που η σχετική πρόβλεψη αφορούσε στο 2018. Το τρέχον έτος δηλαδή. Όχι για παράδειγμα το 2017 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έβγαλε πλεόνασμα 4,2%, ενώ η πρόβλεψη ήταν 1,7%, στεγνώνοντας την αγορά μέσα από τους φόρους που επιβλήθηκαν.

Η προσπάθεια να δικαιολογηθεί η φορομανία της κυβέρνησης και η νέα επίθεση, κυρίως στη μεσαία τάξη, θα συνεχιστεί. Πολύ δε περισσότερο μετά τη χθεσινή σύναξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κήρυξε... σιωπητήριο για το θέμα των μειώσεων στις συντάξεις αλλά και για την επικείμενη αύξηση του ΕΝΦΙΑ που επιβεβαίωσε.

Τα προαπαιτούμενα θα ψηφισθούν. Παρά την... γκρίνια. Το άγχος των βουλευτών είναι μεγάλο αφού μετρούν τα... κουκιά των ψήφων και δεν βγαίνουν. Λίγο τα εθνικά θέματα και η κατάσταση με την Τουρκία. Λίγο η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, που και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν τις ακριβώς συμβαίνει και πολύ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα βλέπουν το πολιτικό κόστος να αυξάνει και τις πιθανότητες επανεκλογής τους να περιορίζονται ή να εξαφανίζονται.

Στηρίζονται μόνο στο ενδεχόμενο να καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας να κρατηθεί στην εξουσία και να παραμείνουν για έναν ακόμη χρόνο στις βουλευτικές έδρες ευελπιστώντας πως ο πρωθυπουργός κρύβει άσους στο... μανίκι.

Γνωρίζουν όμως ότι αυτό το σενάριο όσο περνά ο καιρός αποδυναμώνεται και στο πλαίσιο αυτό προσπαθούν να πιαστούν από τις επιθέσεις σε βάρος κυρίως της Ν.Δ., αναμασώντας δηλώσεις και ανακοινώσεις που περιλαμβάνουν μισές ή καθόλου αλήθειες.

Ο πανικός στο Μαξίμου που είναι ορατός σε όλους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποδέχθηκε το αίτημα για συνεδρίαση της Κ.Ο. παραπέμποντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για... ενημέρωση μεγιστοποιεί το αρνητικό κλίμα.

Η κατάσταση ξεφεύγει. Και το vertigo συνήθως έχει κακά αποτελέσματα.