Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, 15:35
Τελευταία ενημέρωση: 18:38

-A +A

Σε εξέλιξη το ΚΥΣΕΑ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, 15:35
Τελευταία ενημέρωση: 18:38
Σε εξέλιξη το ΚΥΣΕΑ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο
-A +A

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προκλήσεις της Τουρκίας, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ως θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών από πλευράς Ελλάδος. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του ΚΥΣΕΑ.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το τουρκικό γεωτρύπανο έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεταφορά τσιμέντου και λάσπης από τουρκικά πλοία στον «Πορθητή».

Τα υλικά αυτά, όπως σημειώνεται, χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης και θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της. Αυτό είναι ένα στοιχείο προς αξιοποίηση στις μάχες που αναμένεται να δοθούν σε διπλωματικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον Κύπριο υπουργός εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να ενημερώνει από αύριο τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ζητώντας την εξέταση λήψης μέτρων κατά της Άγκυρας.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το πήγαινε-έλα πλοίων στον «Πορθητή» γίνεται από τουρκικά λιμάνια, ενώ αναζητείται τρόπος να χρησιμοποιούνται και υποδομές στα κατεχόμενα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με τη γεωτρητική δραστηριότητα, δεν είναι όμως σε θέση να τις επιβεβαιώσει.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».

Από την πλευρά τους οι Τούρκοι αφήνουν να διαρρεύσει, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται, πως το γεωτρύπανο έχει φθάσει σε περισσότερα από 2.000 μέτρα βάθος. 

Σε αυτή τη φάση οι τουρκικοί σχεδιασμοί για γεωτρήσεις αφορούν την περιοχή δυτικά της Κύπρου, στο σημείο στο οποίο βρίσκεται από την 4η Μαΐου ο «Πορθητής», και η δεύτερη στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, όπου θα σταλεί το «Γιαβούζ» τον Ιούλιο. 

aoz

Στον χάρτη φαίνεται το σημείο στο οποίο βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» από τις 4 Μαίου.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του ΚΥΣΕΑ

Το Κυβερνητικό  Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο είναι ένα Συλλογικό Κυβερνητικό Όργανο, έχει αρμοδιότητες να:

  • Διαμορφώνει την Πολιτική Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Χώρας
  • Αποφασίζει για θέματα Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής καθώς επίσης για θέματα Δημόσιας Τάξης που επηρεάζουν την Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική.
  • Αποφασίζει για την Δομή των ΕΔ και την Μεσοπρόθεσμη - Μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων της Χώρας
  • Προβαίνει σε έκτακτες εκτιμήσεις κρίσεων και αποφασίζει την οργάνωση του συστήματος χειρισμού κρίσεων παρέχοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς.
  • Αποφασίζει τη κήρυξη και άρση μέτρων συναγερμού και την εφαρμογή και άρση των κανόνων εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Εξουσιοδοτεί τον Πρωθυπουργό να εισηγηθεί στον Πρόεδρο κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας την κήρυξη και άρση μερικής ή γενικής επιστράτευσης και τη κήρυξη πολέμου.
  • Αποφασίζει τη διάθεση εθνικών δυνάμεων στα πλαίσια των διεθνών υποχρεώσεων.

Τέλος, σε περίοδο πολέμου μετονομάζεται σε Πολεμικό Συμβούλιο.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα