Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ν. Αναστασιάδης ενόψει της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ν. Αναστασιάδης ενόψει της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Την ελπίδα οι εξελίξεις στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να συμβάλουν προκειμένου να αρχίσει νέος δημιουργικός διάλογος για το Κυπριακό εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι πάντοτε στενή η επικοινωνία των δύο κυβερνήσεων» είπε ο Αλ. Τσίπρας, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης και κοινωνίας στους χειρισμούς της κυπριακής διπλωματίας.

Ο κ. Αναστασιάδης από την πλευρά του τόνισε ότι «η στενότατη συνεργασία που έχουμε είναι και το θεμέλιο στις προσπάθειες που καταβάλουμε για να αντιμετωπίσουμε είτε το Κυπριακό είτε άλλα προβλήματα που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες που διαμορφώθηκε κατά τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά,

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης αρχίζουν αύριο Τρίτη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των οποίων αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Κοτζιάς έχει πει ότι στόχος του είναι να πετύχει προπαρασκευαστική σύγκλιση απόψεων με την Άγκυρα ώστε να δρομολογηθεί επανέναρξη των επαφών για το Κυπριακό, οι οποίες έχουν «παγώσει» εδώ και ενάμιση χρόνο μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Κυπριακές διπλωματικές πηγές εκτιμούν πάντως ότι οι πιθανότητες τριμερούς συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιτζί είναι μικρές.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες στις 28 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι Αλ. Τσίπρας και Ν. Αναστασιάδης συνομίλησαν επίσης για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη περίοδο, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.