Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για το β΄ γύρο - χαμηλή προσέλευση

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για το β΄ γύρο - χαμηλή προσέλευση

Αισθητά μειωμένη είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα της χώρας σε σχέση με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των επτά περιφερειαρχών και των 229 δημάρχων σε αντίστοιχες περιφέρειες και δήμους κυλάει ομαλά, χωρίς προβλήματα, ενώ δεν παρατηρούνται περιστατικά και ελλείψεις που θα καθυστερούσαν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Η χαμηλή προσέλευση έχει προκαλέσει ανησυχία στα κομματικά επιτελεία, τα οποία αναμένουν να αποτυπωθεί όσο το καλύτερο δυνατόν η βούληση των ψηφοφόρων. Στο πνεύμα της συμμετοχής στη διαδικασία ήταν και οι δηλώσεις των πολιτικών ηγετών, οι οποίοι απηύθυναν κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών οι εκλογές διεξάγονται σε επτά από τις 13 περιφέρειες και σε 229 από τους 332 δήμους της χώρας, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτά τα 27.659 εκλογικά τμήματα έναντι 39.063 την περασμένη Κυριακή, δηλαδή το 71% του συνόλου, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σήμερα αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου.

Όπως ανάφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης το υπουργείο επικοινώνησε με όλες τις περιφέρειες, όπου διαπιστώθηκε ότι όλα τα εκλογικά τμήματα είναι ανοιχτά και όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στις θέσεις τους, ενώ ένας δικαστικός αντιπρόσωπος που αρρώστησε το πρωί, αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή του.

Το μοναδικό πρόβλημα που υπήρξε χθες με τον έναν από τους δύο εκλογικούς αντιπροσώπους που δεν πήγε στο Καστελόριζο γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η πτήση από τη Ρόδο προς το ακριτικό νησί αντιμετωπίστηκε μετά από ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, το οποίο διέθεσε ένα ελικόπτερο Πούμα, ανέφερε ο γγ του ΥΠΕΣ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας, η διαδικασία θα είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με την περασμένη Κυριακή διότι υπάρχου μόνο δύο συνδυασμοί και χωρίς σταυροδοσία και ως εκ τούτου εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η ροή των αποτελεσμάτων αλλά και τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι σε έξι περιφέρειες (Κ. Μακεδονία, Δ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ν. Αιγαίο και Κρήτη) αναδείχθηκε νέος περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή, με τη ΝΔ νε έχει εκλέξει τους υποψήφιούς της σε πέντε περιφέρειες και διεκδικεί με αξιώσεις άλλες έξι με επτά.

Αντίθετα, η επίδοση που κατέγραψαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερη και από αυτή που είχε το κόμμα στις ευρωεκλογές και το ίδιο αναμένεται και στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Διαβάστε ακόμα: Τι πρέπει να ξέρουμε για το β΄ γύρο των εκλογών 

Οι μεγάλες «μάχες» των επαναληπτικών εκλογών σε περιφέρειες και δήμους