Σε εξέλιξη η δεύτερη «μάχη» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε εξέλιξη η δεύτερη «μάχη» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ο αιφνιδιασμός της ΝΔ, με την υπερψήφιση του άρθρου 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι δεδομένο ότι έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα. Ή θα ξεχάσει τα περί «δεξιάς» παρένθεσης ή θα αποδείξει ότι όντως πολιτικά επιδιώκει κάτι τέτοιο, παραδεχόμενος ουσιαστικά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές. Ένα από τα δύο παραπάνω θα είναι το συμπέρασμα της δεύτερης ψηφοφορίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στην πρώτη ψηφοφορία η συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκριθεί με διευρυμένη πλειοψηφία 221 βουλευτών λαμβάνοντας και τη στήριξη της ΝΔ, αλλά πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. Ένα από τα σενάρια που στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πιθανό είναι ο πρωθυπουργός να αποσύρει μέρος των βουλευτών του, ώστε το άρθρο να μην περάσει με 180 ψήφους και άρα στην επόμενη Βουλή να απαιτούνται οι 180! Και αυτό υπό το πρόσχημα ότι έχει αλλοιωθεί η αρχική  συνολική πρόταση της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι η ΝΔ δεν θεωρεί την απόφαση της παρούσας Βουλής δεσμευτική ως προς το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση διατάξεων. Πράγμα που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών, καταψηφίζοντας την δική του πρόταση για χάριν μικροκομματικών συμφερόντων!

Πάντως, χθες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του. Αρκέστηκε να πει ότι σήμερα υπάρχει «μια ιστορική ευκαιρία, για να προχωρήσουμε σε βαθιές προοδευτικές θεσμικές τομές σε όλα τα επίπεδα, να δώσουμε το αποτύπωμα της προοδευτικής στροφής της χώρας που ανοίγει τα φτερά της στο μέλλον». Ωστόσο, όσα έγιναν στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν ενδεικτικά του κλίματος: Ο Σt. Κοντονής ζήτησε να μην δώσουν το πράσινο φως στο άρθρο 32, ενώ και ο «τσακωμός» για την θρησκευτική ουδετερότητα μάλλον δείχνει τον εκνευρισμό της κυβερνητικής παράταξης!

Παράλληλα, ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος και την καθιέρωση θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, η οποία στην πρώτη ψηφοφορία είχε εγκριθεί οριακά από 151 βουλευτές με στήριξη ανεξάρτητων και διαφοροποιήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη διάταξη που μετρήθηκε αρκετές φορές μέχρι τελικά να βρεθούν οι σχετικές ψήφοι.

Σε κάθε περίπτωση, συνολικά στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση θα τεθούν σε ψηφοφορία 43 προτάσεις (32 ΣΥΡΙΖΑ - 11 ΝΔ). Σε αυτές περιλαμβάνονται;  

– Η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

– Η κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

– Η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

– Τα δημοψηφίσματα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

– Το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές.

– Η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής η διαδικασία θα ξεκινήσει περίπου στις 10 το μεσημέρι και, εκτός των πολιτικών αρχηγών, τον λόγο θα λάβουν οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με τη σχετική ψηφοφορία. Σε ότι αφορά το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο και  περιλαμβάνει μόνο όσες διατάξεις πέρασαν με 151 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία.