Σαλβίνι καν' το όπως ο Αλέξης, νιώθει μοναξιά

Σαλβίνι καν' το όπως ο Αλέξης, νιώθει μοναξιά

Του Γιάννη Σιδέρη

Ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν θα αφήσει μόνο μια Ελλάδα με αποδυναμωμένη αναπτυξιακή βάση. Θα αφήσει και μια Ελλάδα με αλλοιωμένα ηθολογικά κριτήρια, όπου θα είναι διάχυτη η διαπίστωση πως στη δημόσια ζωή η συνέπεια αρχών και πράξεων, είναι το χαρακτηριστικό των ηττημένων. Οι επικυρίαρχοι ανεμίζουν ωραίες λέξεις για να κρύβουν αντίθετες πράξεις.

Ως γνωστόν χθες η ιταλική Corriere della Cera καταχώρησε δημοσίευμα με τίτλο «Συμβουλές Τσίπρα προς Ιταλία: Σταματήστε τώρα, μετά θα είναι χειρότερο». Μεταφέρει δε συνομιλίες  του Έλληνα πρωθυπουργού με Ιταλούς αξιωματούχους, τους οποίους προτρέπει να δεχθούν τις επιταγές των Βρυξελλών. Μάλιστα «έτσι σοφός που έγινε, με τόση πείρα», τους λέει κοφτά και αφ'' υψηλού: «αν έχετε μια άλλη ιδέα, όπως την αποχώρησή σας από το ευρώ, τότε...  καλή τύχη».

Η ωρίμαση της πρωθυπουργικής σκέψης δεν είναι αναγκαστικά καλοδεχούμενη.  

Δείχνει να γίνεται γερμανικότερος των Γερμανών για να έχει την εύνοιά τους! Δεν θα λέγαμε ότι είναι τιμητικό για έναν Πρωθυπουργό που μάζευε ψήφους εξαπολύοντας γενναίους μύδρους κατά του «ευρωιερατείου» και της «συντηρητικής νεοφιλελεύθερης νομενκλατούρας της Ευρώπης», να πηγαίνει στο αντίθετο άκρο και να συστήνει στην εκλεγμένη ιταλική ηγεσία, να πει «ναι σε όλα», επειδή είπε ο ίδιος.

Εντάξει, έχει γίνει μόδα στην «προοδευτική» Ελλάδα να εξαπολύονται καταγγελίες κατά του Σαλβίνι (κυρίως για το θέμα των μεταναστών), αλλά ο Σαλβίνι δεν έχει σε όλα άδικο. Τα κράτη μέσα στην ΕΕ  είναι πολύ πρόωρο να χάσουν παντελώς την ανεξαρτησία τους σε θέματα όπως η διαφύλαξη των συνόρων τους ή η συγκρότηση των Προϋπολογισμών τους (αρκεί βέβαια να μην τρέχουν προς βοήθεια στους Ευρωπαίους, όπως έκανε η ένδοξη πατρίδα μας).

Και ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν νομιμοποιείται, από κει που… θα άλλαζε την Ευρώπη με τους Ποδέμος, να εμφανίζεται ως ο πλέον φλογερός υποστηρικτής των άτεγκτων ευρωενωσιακών κανόνων που υπονομεύουν την ανεξαρτησία των κρατών – μελών. Πότε είχε δίκιο; Τότε ή τώρα; Παράλληλα όχι μόνο δεν έχει ζητήσει ακόμη συγγνώμη για την kolotoumpa και την καταστρατήγηση της λαϊκής θέλησης όπως αυτή εκφράστηκε με το δημοψήφισμα,  αλλά - έστω - δεν έχει εξηγήσει καν στους Έλληνες αυτά που είπε στους Ιταλούς, για το αναπότρεπτο και μοιραίο της υποταγής.

(Σημείωση: Σαφώς υπάρχει αναγκαστική εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας σε κάποιο βαθμό - όπως είχε πει παλιότερα η ΠτΒ Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη και είχαν ανατριχιάσει οι έμποροι της πεπαλαιωμένης εθνικοφροσύνης – αλλά υπάρχουν διαβαθμίσεις. Δεν μπορεί να φτάσει στην απόλυτη παράδοση των κρατών επειδή έτσι απαιτεί η γερμανική ευρωηγεμονία).

Υπέρ δικαιωμάτων της Γυναίκας στα λόγια

Αλλά το φανφαρόνικο «φαίνεσθαι» και η μη συνέπεια  λόγων και έργων, δεν εντοπίζεται μόνο στην όψιμη ευρωλατρεία του Πρωθυπουργού. Εντοπίζεται και σε δευτερεύοντα θέματα κοινωνικής υφής, που φαινομενικά είναι ασύνδετα μεταξύ τους, αλλά έχουν ως συνδετικό ιστό τις κενόηχες διακηρύξεις με την αντίθεση των πεπραγμένων.

Αναφέρουμε με αφορμή την επικαιρότητα: Χθες, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών, ο  Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η 25η  Νοεμβρίου  «μας υπενθυμίζει τον καθημερινό αγώνα που οφείλουμε να δίνουμε απέναντι στη λεκτική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση».

Επίσης  το τμήμα φεμινιστικής πολιτικής του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλει την «σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, το σχολείο, το πανεπιστήμιο, στις φοιτητικές εστίες». Αποθεώνει δε το κίνημα «Me too» και κηρύσσει την ανάγκη να σπάσει το φράγμα της σιωπής.

Υπέροχα και προοδευτικά όλα αυτά. Ταιριάζουν στην εικόνα που επί χρόνια είχε αποκομίσει και ο γράφων - όντως - ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρωτοπόρο κόμμα  στον ευαίσθητο τομέα των γυναικείων δικαιωμάτων.

Φανταζόμαστε λοιπόν ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και το τμήμα φεμινιστικής πολιτικής,  θα εξηγήσουν πειστικά, εάν ρωτηθούν, γιατί αποσιώπησαν την σεξουαλική παρενόχληση του σύντροφου πρέσβη της Βενεζουέλας προς τις εργαζόμενες συντρόφισσες στην Πρεσβεία της Αθήνας. Και γιατί δεν έσπασαν την σιωπή τους, στο σπάσιμο της οποίας μας παραινούν.

Έτσι για να μη λένε οι δεξιοί και οι φιλελέδες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει αυτά που διακηρύσσει, και απλώς πουλάει «μόστρα».

ΥΓ: Το ίδιο βέβαια φανταζόμαστε θα κάνει και υπερευαίσθητη Γενική  Γραμματεία Ισότητας. Τόση ευαισθησία έδειξε άλλωστε με την σατιρική  διαφήμιση της «Λέιντι» για το Τζάμπο, που προκαλούσε ειρωνικά τον άλλο «Χτύπα σαν Άντρας».