«Συστήνεται ειδική ομάδα αντιμετώπισης της σχολικής βίας»

«Συστήνεται ειδική ομάδα αντιμετώπισης της σχολικής βίας»

Την σύσταση, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, μια συντονιστική ομάδα που θα ασχοληθεί με την ολόπλευρη αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας ανακοίνωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής». Όπως επισήμανε η υφυπουργός η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα συμβάντα σχολικού εκφοβισμού.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, ήδη, το υπουργείο Παιδείας ήδη, σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει προβεί «στις απαραίτητες ενέργειες για την ανανέωση του υλικού που μοιράζεται στα σχολεία από αυτό το υπουργείο».

Αναφερόμενη αναλυτικά στις δράσεις του υπουργείου τόνισε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τους διευθυντές Εκπαίδευσης και θα υπάρξει δραστική αντιμετώπιση και των όποιων περιστατικών αλλά και δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την πρόληψη αυτών.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει και «βοήθεια των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για τη στήριξη της σχολικής κοινότητας».

«Επιπρόσθετα», κατέληξε η υφυπουργός Παιδείας, «είναι πρόθεσή μας να εισαγάγουμε την ενότητα του σεβασμού στον άλλον στα σχολεία μας. Θέλουμε οι μαθητές μας να λαμβάνουν μια πολύπλευρη και σφαιρική μόρφωση για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων σε μια πραγματικότητα που αλλάζει με μεγάλες ταχύτητες».

Ερωτηθείς για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το άσυλο η κ. Ζαχαράκη είπε ότι «συνιστά τη μόνη μέχρι σήμερα, ρεαλιστική, δομημένη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη προσέγγιση για ένα πραγματικά εξαιρετικά σύνθετο και ευαίσθητο ζήτημα».

Και προσθέτει ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και «η μεταφορά στην ενδοχώρα για έκτακτη φιλοξενία, κατόπιν συνεργασίας και συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες και τους ΟΤΑ" και η αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και αποτελεσματική παρεμπόδιση της δράσης των εγκληματικών δικτύων διακινητών».

Υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί τόσο στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όσο και σε διμερείς και πολυμερείς διεθνείς συναντήσεις «θέτουν στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεών τους την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας», τονίζοντας ότι «για την κλιμάκωση των κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ έχει πρωτοστατήσει η χώρα μας και η συντονισμένη αυτή στάση θα συνεχιστεί με συνέπεια προς όλες τις κατευθύνσεις».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Προανακριτική Επιτροπή, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο, παρά μόνο η εφαρμογή των κανόνων της δημοκρατίας και της νομιμότητας, όπως υπαγορεύονται από τον Κανονισμό της Βουλής».