Σ. Τσιόδρας: Γιατί είναι καλύτερο να ανοίξουν τα δημοτικά

Σ. Τσιόδρας: Γιατί είναι καλύτερο να ανοίξουν τα δημοτικά

Υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων τάχθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι τα οφέλη από την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες θα είναι περισσότερα από τους ενδεχόμενους κινδύνους και επισημαίνοντας ότι η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη.

«Έχουμε πει για την 1η Ιουνίου στην Επιτροπή και είναι η καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο περιβάλλον τους με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας», επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο οποίος διευκρίνισε επίσης ότι υπάρχουν πλέον καλύτερα δεδομένα επιδημιολογικά τα παιδιά από τις μεγαλύτερες ηλικίας και έχει δοθεί το δικαίωμα στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην έρχονται σε επαφή. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα υπάρχουν διάφορες απόψεις, καθώς δεν υπάρχουν απόλυτα επιστημονικά δεδομένα ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν κίνδυνο με την επιστροφή τους στο σχολείο και πως τα δεδομένα που υπάρχουν δεν αποτελούν εγγύηση ότι θα πάει το παιδί στο σχολείο και δεν θα νοσήσει - υπάρχουν και παιδιά που νοσούν σοβαρά.

«Ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις που μπερδεύουν τους ανθρώπους. Ορισμένα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν κι άλλες ασθένειες, όπως τη γρίπη. Η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή», συμπλήρωσε και απαρίθμησε πτυχές που προκαλούνται από το κλείσιμο των σχολείων όπως: Κρυφή ανισότητα στη μάθηση για τα παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών, μη πρόσβαση της πλειονότητας των παιδιών στη γνώση, επιπτώσεις στη ψυχική υγεία τους, οικονομικές επιβαρύνσεις σε γονείς κ.α.

«Δεν υπάρχει εγγύηση 100% για την επιστροφή στην τάξη, ειδικά για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Το άνοιγμα παραμένει σύνθετο δίλημμα. Η δεδομένη στιγμή, ωστόσο, μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τα παιδιά ήδη παίζουν μαζί στις γειτονιές», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας. 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι οι σχετικές αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία από την 1η Ιουνίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων.

Τέλος του 2020, αρχές 2021 το εμβόλιο

Αναφερόμενος στα νεότερα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επισήμανε ότι έχουν να κάνουν με την παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού , είπε ότι ήδη δοκιμάζονται οκτώ διαφορετικά εμβόλια σε 10 κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε φάση «2» 

Μιλώντας για την πιο πρόσφατη προσπάθεια που γίνεται από το Εθνικό Ίδρυμα Υείας των ΗΠΑ, είπε ότι το εμβόλιο αυτό βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία και έχει ως στόχο να χορηγείται σε ανθρώπους ηλικίας 55 έως 70 ετών και από 71 ετών και άνω σε δύο δόσεις με διαφορά 4 εβδομάδων.

Αν όλα πάνε καλά «τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε αποτελέσματα» είπε. Ωστόσο επεσήμανε ότι ακόμη κι αν βγει ένα εμβόλιο θα αργήσει πολύ ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους.

Διαβάστε ακόμα:

4 νέα κρούσματα - 22 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ