Στ. Θεοδωράκης: Η βοήθεια στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Στ. Θεοδωράκης: Η βοήθεια στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

«Ναι» στη συμφωνία, «όχι» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής. «Εχει νόημα η αντιπολίτευση να διευκολύνει την εξωτερική πολιτική μιας κυβέρνησης; Mιας κυβέρνησης με την οποία διαφωνεί; Ναι, έχει λόγο! Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν τελειώνει με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», τόνισε αρχικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, ξεκαθαρίζοντας ότι η βοήθεια όμως στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι με τον Α. Τσίπρα είναι αντίπαλοι, ενώ αναφερόμενος στη στάση Καμμένου τόνισε ότι είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη. «Μας λέει ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω στις αρχές του. Ποιες αρχές του; Γελάνε οι πέτρες και τα έδρανα. Μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει βάλει τόσες κόκκινες γραμμές όσες και τα ψέματά του», προσέθεσε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε άτοπο και «πράξη λειτουργικής πολιτικής αγραμματοσύνης να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας».

Την ίδια ώρα, θυμήθηκε το μακρινό 1989 όταν βρέθηκε στην Πρίστινα. Όπως είπε το διαβατήριό του απέκτησε μια κόκκινη σφραγίδα: «Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Κανένας πολιτικός, τότε, και μέχρι τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δεν αμφισβητούσε στην πράξη τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τους γείτονές μας. 25 χρόνια τώρα οι Έλληνες πολιτικοί χάνουν όλες τις ευκαιρίες. Σπαταλάνε το εθνικό κεφάλαιο. Δίνουν τις λάθος μάχες. Αποτέλεσμα: μηδέν! Όλες οι χώρες του πλανήτη έχουν αναγνωρίσει τους γείτονές μας ως Μακεδονία! Εκτός αν μας αρκεί η αντίσταση της Κύπρου», τόνισε ο Σ. Θεοδωράκης. Μάλιστα, ειδική μνεία έκανε στο γεγονός ότι το κόμμα του Ερντογάν εγκαινίασε δικά του γραφεία στα Σκόπια!

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι μπροστά μας έχουμε ένα εθνικό δίλλημα: «Θα παραχωρήσουμε και άλλο έδαφος στην Τουρκία ή θα ανακόψουμε την τουρκική προέλαση; Η μόνη λύση είναι να φέρουμε τους γείτονές μας πιο κοντά σε εμάς, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ

Σε ότι αφορά τη συμφωνία, εκτίμησε ότι θα ήταν καλύτερο και πιο κοντά στην πραγματικότητα να καταγραφεί ως «makedonski». «Και το σημαντικότερο: στην εθνικότητα θα έπρεπε να επιμείνουμε στο «Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» σκέτο. Αυτό είναι το τρωτό σημείο της συμφωνίας», συμπλήρωσε ενώ εκτίμησε ότι με την συμφωνία για πρώτη φορά «πέρασε το erga omnes».

Στο μεταξύ, κάλεσε τον Ν. Κοτζιά να δώσει πρόσβαση στους αρχηγούς των κομμάτων να δουν όλα τα επίμαχα έγγραφα της τελευταίας 25ετίας.

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγκαιρα τόλμησε να πει την αλήθεια. «Πολιτικά δεν ήμουν ποτέ με τον Μητσοτάκη. Αλλά, τότε, ως δημοσιογράφος στήριξα την προσπάθειά του να πει την αλήθεια. Βρέθηκα απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, που τορπίλισε οποιαδήποτε λύση και τελικά έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αναρωτιέμαι, όλα αυτά δεν τα θυμάται κανείς στη ΝΔ; Μόνο εγώ τα θυμάμαι; Άτιμο πράγμα η πολιτική», είπε.

Τέλος, καταδίκασε τις «αθλιότητες Μπαρμπαρούση», λέγοντας ότι πρέπει να «αποξηράνουμε τον βούρκο».  

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία: Intimenews