«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα για την ήττα του»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα για την ήττα του»

Αιχμές κατά κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν κυβερνητικές θέσεις, για την ήττα που υπέστη το κόμμα στις εθνικές εκλογές άφησε ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως δεν τολμούν να παραδεχτούν τα λάθη τους, αλλά και πως «δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σφυρίζει αδιάφορα για την ήττα στις εκλογές σαν να μη συνέβη τίποτα». Εκτίμησε, επίσης, ότι ένα βασικό αίτιο ήταν και η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό, «Παραπολιτικά 90,1» ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι τα στελέχη που άσκησαν πολιτική αρνούνται να αναλάβουν τις προσωπικές τους ευθύνες για την ήττα και ισχυρίστηκε ότι ο μόνος που το έπραξε ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

«Περιμένω από κορυφαία στελέχη που άσκησαν πολιτική μια γενναία αυτοκριτική, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι το ζήτημα να συζητάς για ευθύνες του εαυτού σου. Η κριτική στους άλλους είναι πολύ εύκολη. Πολλοί διαπρέπουν στην κριτική αλλά όταν είναι να ασχοληθούν με τα προβλήματα που δημιούργησαν οι ίδιοι το κάνουν αφάνταστα δύσκολα», σχολίασε.

Εν συνεχεία τόνισε πως «πρέπει να υπάρξει αυτοκριτική από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν κυβερνητικές θέσεις νομίζω πως είναι αυτονόητο» και υπογράμμισε πως «δεν άκουσα κανέναν άλλον να μιλάει για τις δικές του αυταπάτες ή για τα δικά του λάθη και τις δικές του παραλείψεις.»

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ «όλοι έλεγαν ότι θα κερδίσουν και τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο» και συμπλήρωσε πως για αυτό «δεν μπορούμε να σφυρίζουν αδιάφορα για το γεγονός ότι χάσαμε. Πρέπει να είμαστε τολμηροί σε αυτά τα ζητήματα.»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμα ότι όλα αυτά που οδήγησαν το κόμμα στην ήττα πρέπει να συζητηθούν και στο εσωτερικό του κόμματος και δημοσίως και πρόσθεσε ότι το κόμμα «πρέπει να ματώσει εσωκομματικά προκειμένου να βγει δυνατό», ενώ παραδέχτηκε πως «πληγώσαμε κι εμείς πάρα πολλά στρώματα πολιτών από εκείνα στα οποία απευθυνόμασταν».

Τέλος, εκτίμησε ότι ένα βασικό αίτιο της ήττας «ήταν ότι δεν τελείωσε όταν έπρεπε η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ». «Για μένα ένα από τα βασικά αίτια είναι ότι συνεχίσαμε και μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και μετά την έξοδο από τα μνημόνια να έχουμε ως υπουργό άμυνας τον κ. Καμμένο», είπε.

Τέλος, όσον αφορά το όχι που είπε μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του στο νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες αν και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τους βουλευτές του να λένε ελεύθερα την άποψή τους και μόνο σε μείζονα θέματα να τίθεται κομματική πειθαρχία.