Σ. Λαβρόφ: Μη αποδεκτή η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τον Mr. Bitcoin

Σ. Λαβρόφ: Μη αποδεκτή η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τον Mr. Bitcoin

Μήνυμα στις ελληνικές Αρχές να επανεξετάσουν τα νέα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί αναφορικά με την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ, ευρύτερα γνωστού ως Mr. Bitcoin στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδοθεί ο Βίνικ στην Ρωσία, αλλά στην Γαλλία και κατόπιν από εκεί στις ΗΠΑ.

Σε σχέση με την πρόσφατη ετυμηγορία της ελληνικής δικαιοσύνης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο σύμφωνα με το Σπούτνικ - για μία «ύπουλη απόφαση».

«Υπάρχουν τρία αιτήματα. Το γαλλικό, το αμερικανικό και το ρωσικό. Παρά το γεγονός ότι είχαμε μιλήσει για το θέμα με τον κ. Δένδια, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι θα εξετάσει την επιχειρηματολογία μας, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να εγκρίνουν την έκδοση χωρίς να μας ενημερώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ.

«Από τη στιγμή που η Γαλλία - απ' ό,τι έχω ακούσει - ήδη αρνείται το αίτημα έκδοσης, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο Βίνικ θα πρέπει να πάει στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε», συνέχισε ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών. 

«Θεωρούμε τελείως μη αποδεκτή την προσέγγιση εκ μέρους των Ελλήνων συναδέλφων, οι οποίοι υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν – θέλω να το τονίσω ξανά αυτό – στα πρόσθετα στοιχεία που παρουσιάσαμε» δηλώνει ο επικεφαλής της Ρωσικής Διπλωματίας, προσθέτοντας ότι «Αυτό, όμως, δεν συνέβη».

Σημειώνεται, ότι βάσει σχετικής απόφασης που έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο επονομαζόμενος «Mr Bitcoin» θα εκδοθεί αρχικά στη Γαλλία, ο οποίος εν συνεχεία πρόκειται να παραδοθεί άμεσα στις αμερικανικές αρχές.

«Η Ρωσία παραμένει σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την έκδοση του Ρώσου Βίνικ στις ΗΠΑ» δήλωσε, χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι «Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα εργάζεται ήδη γι'' αυτό», προβαίνοντας μάλιστα στην παραίνεση προς την Αθήνα ότι θα πρέπει να αναλύσει εκ νέου τα δεδομένα που αφορούν την υπόθεση του «Mr Bitcoin».

 

 

Η υπόθεση του Mr Bitcoin

Η υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ έλαβε μεγάλες διαστάσεις όταν συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017 στην Ελλάδα, κατόπιν σχετικού αιτήματος από πλευράς των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω Bitcoin. Ο «Mr Bitcoin», τον Νοέμβριο του 2018, ξεκίνησε απεργία πείνας για 88 ημέρες, με αποτέλεσμα να αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Προ ημερών, η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, βρέθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος, προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες κράτησής του.

Παράλληλα, ο Βίνικ παραμένει προφυλακισμένος χωρίς δίκη, για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών, κάτι που αντίκειται στο ελληνικό Σύνταγμα, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες έκδοσής του να έχουν επισπευσθεί.