Σ. Φάμελλος: Η διαπραγμάτευση με την κοινωνία θα είναι συνεχής και θα βελτιώνουμε συνεχώς τα πράγματα

Σ. Φάμελλος: Η διαπραγμάτευση με την κοινωνία θα είναι συνεχής και θα βελτιώνουμε συνεχώς τα πράγματα

«Η διαπραγμάτευση με την κοινωνία θα είναι συνεχής και θα βελτιώνουμε συνεχώς τα πράγματα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο "Πρακτορείο 104fm" και στην εκπομπή "Δύο στις Δώδεκα", με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη.

«Δε θα γυρίσουμε, όμως, πίσω στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Αυτό δε θα το δεχτούμε. Έχουμε πάρει μια εντολή να καθαρίσουμε τη χώρα μας, να την κρατήσουμε όρθια, τίμια», προσέθεσε ο κ. Φάμελλος.

Μιλώντας για τη συμπλήρωση ενός χρόνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις «μεγάλες αλλαγές που έγιναν αυτή τη χρονιά στην Ελλάδα», παρά την «ασφυξία» που επιβλήθηκε στη χώρα και τον «πόλεμο μέσα και έξω από τη χώρα» και τόνισε ότι η «εντολή» που δόθηκε από την κοινωνία για πάταξη της διαφθοράς, ήδη υλοποιείται και «κάποια από αυτά (τα σκάνδαλα) ήδη πηγαίνουν στα δικαστήρια, μεγάλα σκάνδαλα, μεγάλα προβλήματα διαφθοράς».

«Για μας είναι και θετικό και αισιόδοξο, το ότι οι πρώτοι μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού από τη λίστα Μπόργιανς πήγαν ήδη στις εφορίες και διατίθενται να διακανονίσουν τα χρέη τους και να πληρώσουν τους φόρους τους. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι το κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής έχει αρχίσει και δημιουργεί έσοδα, κάτι που θέλει ο αγρότης, κάτι που θέλει ο επιχειρηματίας, κάτι που θέλει ο οινοποιός, γιατί αυτά τα παράλληλα έσοδα είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να ελαφρύνουμε τις δύσκολες συμφωνίες του καλοκαιριού...».

Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι ήδη το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση έχει καταφέρει σημαντικά πράγματα υπέρ των αγροτών.

«Όταν επέμενε η ΕΕ να επιβληθεί στους αγρότες φορολογία από το πρώτο ευρώ, εμείς κατορθώσαμε και πετύχαμε μια παράταση τριών ετών. Άρα το 2016 κανένας Έλληνας αγρότης δε θα πληρώσει περισσότερο φόρο και δε θα πληγεί από φορολογικά μέτρα. Ταυτόχρονα, καταφέραμε και δώσαμε μέσα στο 2015 επιδοτήσεις, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους χρωστούσε από το 2008», είπε ο κ. Φάμελλος.

Προσέθεσε, επίσης, ότι «περίπου 2,5 δισ. δόθηκαν στον αγροτικό κόσμο τον Δεκέμβριο, και από αυτά τα 2,2 δισεκατομμύρια δόθηκαν αφορολόγητα», γιατί υπήρξε πρόβλεψη να είναι αφορολόγητες οι επιδοτήσεις μέχρι 70.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα προβλέφθηκε και το «αφορολόγητο και ακατάσχετο στις αποζημιώσεις των ζημιών των αγροτών».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αγροτικές συντάξεις είπε: «Το ξέρουν καλά οι φίλοι αγρότες, οι συντάξεις των αγροτών είναι πολύ κάτω και από 300 ευρώ, και με τον ασφαλιστικό νόμο που η ΝΔ ψήφισε θα καταργηθούν μέχρι το 2025. Άρα, είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι τους να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα υπάρχει, ώστε να έχει και ο αγρότης σύνταξη. Μάλιστα, με τη δική μας πρόταση ο αγρότης θα έχει μεγαλύτερη σύνταξη από ό,τι είχε μέχρι τώρα».

Σημείωσε, ότι στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης έχει προβλεφθεί να υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό σύστημα λογιστικών βιβλίων, ώστε οι αγρότες να μη φορολογούνται για τα έσοδα τους, αλλά για τα κέρδη τους, όπως οι επιχειρηματίες.

«Βέβαια, μπορεί κάποιοι να αντιδρούν, γιατί δε θέλουν να περνάνε σε βιβλία τα έσοδα, όμως δε μπορούμε σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή για την Ελλάδα να πούμε ότι θα είναι εκτός φορολογικής ύλης το κομμάτι του αγροτικού εισοδήματος. Εξάλλου, αν είναι κάτω από 15.000 ευρώ, σας λέω χονδρικά, δεν έχουν να φοβηθούν και καθόλου από φορολογία».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στον προγραμματισμό υπάρχουν 15 δισ. μέλλουσες αγροτικές επιδοτήσεις και 5 δισ. του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, που ενέκρινε ο αρμόδιος υπουργός στα τέλη φθινόπωρου και άρα, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, υπάρχουν και «τα εργαλεία χρηματοδότησης της αγροτικής ανάπτυξης», ώστε ο αγρότης «να μπορέσει να δημιουργήσει ανταγωνιστικό προϊόν και να έχουμε ως χώρα αυτάρκεια και επάρκεια (αγροτικών προϊόντων)».

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους επιστήμονες, ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι «με την πρόταση Κατρούγκαλου για τους χαμηλά αμειβόμενους επιστήμονες, είναι πολύ μικρότερες οι εισφορές». «Όμως, εμείς θέλουμε να ανέβει και ο τζίρος των επιστημόνων, θέλουμε να ανοίξει η οικονομία μας... Θέλουμε να υπάρχει οικονομική ύλη στους επιστήμονες, να μένουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν νέο οικονομικό προϊόν γιατί το έχουν ανάγκη οι Έλληνες», προσέθεσε ο κ. Φάμελλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ