Σ. Φάμελλος: Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα γίνει με δημοπρασία και όχι με ξεπούλημα

Σ. Φάμελλος: Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα γίνει με δημοπρασία και όχι με ξεπούλημα

Για βραχυκύκλωμα στη διαπραγμάτευση από ζητήματα που βάζει το ΔΝΤ, εκτός της συμφωνίας του Ιουνίου, έκανε λόγο μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας: «Είναι γεγονός ότι η συζήτηση για τα ενεργειακά πυροδοτήθηκε από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το θέμα είχε ξαναμπεί στο παρελθόν και είχαμε καταφέρει να το παγώσουμε, είχαμε καταφέρει μια αναστολή [...] Δεν είναι το μόνο που ξαναμπαίνει, το Ταμείο βάζει συχνά θέματα εκτός συμφωνίας, όπως για παράδειγμα το αφορολόγητο και οι συντάξεις,ζητήματα που το μόνο που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα είναι να πιέζουν τη χώρα σε λανθασμένη κατεύθυνση».

Ερωτηθείς για τα ενεργειακά, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός κ. Σταθάκης έχουν τοποθετηθεί στη Βουλή και έχουν ξεκαθαρίσει ότι η χώρα θα εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αναφορικά με την απελευθέρωση της ενέργειας, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά και με κανόνες που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον -«άρα η απελευθέρωση θα γίνει με δημοπρασία και όχι με ξεπούλημα»- και χωρίς επιβάρυνση της κοινωνίας με πιθανή τροποποίηση του κόστους παραγωγής. Ο κ. Φάμελλος στάθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ υπογραμμίζοντας: «Μας έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα η ανακοίνωση του προγράμματος ενέργειας της ΝΔ. Είναι πιο επιθετικό και από αυτό των δανειστών (...), ενώ η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει ο ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 51% να μείνει στο Δημόσιο, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ (συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ) προτείνει την πώληση των δικτύων κατά 66%» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για τους δασικούς χάρτες είπε ότι αν και το πολιτικό σύστημα δηλώνει ότι συμφωνεί, στην ουσία δεν στηρίζει τη νομοθετική ρύθμιση. «Υπάρχει μια υποκριτική στάση στο ζήτημα των δασικών χαρτών [...] και τελικά δεν το ψηφίζουν, γιατί αναδεικνύει προβλήματα της δικής τους πολιτικής των τελευταίων 40 ετών» εκτίμησε ο κ. Φάμελλος και ξεκαθάρισε ότι οι δασικοί χάρτες «δεν τροποποιούν τη χρήση γης, αλλά την αποτυπώνουν. Πρέπει να υπάρχει μια κανονικότητα για να μην μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει και να συνεχίζεται η ασυδοσία». Ο κ. Φάμελλος κάλεσε εκ νέου όλους τους δήμους της χώρας να στείλουν τα στοιχεία από τις περιοχές εκτός σχεδίου που παρουσιάζουν μεγάλη πυκνότητα στο κτηματολόγιο, για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τις περιουσίες των πολιτών τους. Υπενθύμισε δε ότι με νόμο από τον Μάιο του 2016 οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν τα στοιχεία, ωστόσο μόνο το 40% έχει προβεί στην εκπλήρωση της υποχρέωσής τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται ρύθμιση στη Βουλή που θα λύνει το πρόβλημα για τους αγρότες, καθώς θα τους δίνει τη δυνατότητα να παραλάβουν νόμιμα τις περιοχές που έχουν εκχερσωθεί, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να χαθεί καμία επιδότηση. Εκτίμησε ότι σύντομα θα αποσταλούν και τα στοιχεία που αφορούν την περιοχή της Χαλκιδικής.

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με εργαζόμενους της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, τόνισε ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν την χρήση εναλλακτικών καυσίμων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τέλος, σχετικά με την εξεταστική που αφορά τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, ο κ. Φάμελλος σημείωσε: «Η Βουλή δεν θα υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη, είμαστε υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε όλες τις υποθέσεις, ενώ πρόκειται να ανοίξουμε τη συζήτηση στη Βουλή και για άλλα θέματα, όπως για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Αυτό που θα κάνουμε είναι μια δημοκρατική συζήτηση για να καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά και να μην μείνει τίποτα κρυφό από τον πολίτη» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ