Σ. Βούλτεψη: Καμία αναφορά από την κυβέρνηση το 2018 για την κατάσταση στις τράπεζες

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, 12:57
-A +A
Σ. Βούλτεψη: Καμία αναφορά από την κυβέρνηση το 2018 για την κατάσταση στις τράπεζες

 

Στην απουσία ενδιαφέροντος εκ μέρους της κυβέρνησης να ασχοληθεί το 2018 με τη δραματική, όπως τονίζει, κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα της χώρας αναφέρθηκε η αναπληρώτρια τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Φτάσαμε, αφού πέρασε η συμφωνία από τη Βουλή, να θυμηθούν τα "κόκκινα" δάνεια».

«Στη διάρκεια του 2018 το μόνο που απασχολούσε την κυβέρνηση και τους ξένους που τη στηρίζουν ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, δεν είπαν ποτέ λέξη για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό μας σύστημα», δήλωσε η βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος και αναπληρώτρια τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Σοφία Βούλτεψη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενόψει του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, για την αποδέσμευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, η κ. Βούλτεψη παρατήρησε: «Αναθεωρούν ότι ο κ. Τσιπρας έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του σε όλα τα πεδία, προφανώς και θα την εκταμιεύσουν.

Όμως, στη διάρκεια του 2018 δεν ασχοληθήκαμε με τίποτε από όλα αυτά. Tο μόνο με το οποίο ασχολήθηκε ήταν η συμφωνία των Πρεσπών. Φτάσαμε, αφού πέρασε η συμφωνία από τη Βουλή, να θυμηθούν τα "κόκκινα" δάνεια, το πρόβλημα των τραπεζών, τον κίνδυνο ανάγκης νέας κεφαλαιοποίησης».

«Το τραπεζικό σύστημα, μόνο μέσα στο 2018, έχει χάσει, έχει εξανεμιστεί το 50% της χρηματιστηριακής του αξίας, η αξία των τραπεζών είναι γύρω στα 3,6 δισ., αστείο ποσό», είπε και προσέθεσε: «περίμεναν να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών για να αρχίσουν να μας λένε, είτε ότι δεν έχει εκπληρωθεί κανένα από τα 16 προαπαιτούμενα, είτε ότι οι τράπεζες έχουν πρόβλημα με τα "κόκκινα" δάνεια και φτάσαμε στο παρά πέντε, 28 Φεβρουαρίου, κι ακόμη δεν έχουμε αυτό το σχέδιο ολοκληρωμένο».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας εξέφρασε την άποψη πως «με τον τρόπο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, η οικονομία δεν μπορεί να ανορθωθεί, δεν υπάρχει κάποια σοβαρή αναπτυξιακή δράση, υπάρχουν υποσχέσεις, επιδόματα, τέτοια πράγματα».

Αναφερόμενη, εξάλλου, στο δημοσίευμα του BBC περί «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» η κ. Βούλτεψη υποστήριξε: «Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι το γεγονός ότι δίνει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Δεν είναι καινούριο το θέμα του "Ουράνιου Τόξου". Όσο καιρό θυμάμαι και είμαι στη δημοσιογραφία, υπάρχει αυτό. Όμως ανακοπτόταν επειδή ακριβώς τα δικαστήρια αποφαίνονταν ότι δεν έχουν αυτοί οι άνθρωποι δικαίωμα συλλογικού αυτοπροσδιορισμού, να λένε όλοι μαζί ότι είναι "Έλληνες πολίτες εθνικά μακεδόνες", όπως υποστηρίζουν.

Από την ώρα όμως που έχει υπογραφεί και ψηφιστεί μία συμφωνία, η οποία αναγνωρίζει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού στους γείτονές μας, έρχονται και αυτοί οι συγκεκριμένοι Έλληνες πολίτες και λένε «μα δεν μπορείτε να αναγνωρίζετε δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό σε πολίτες άλλης χώρας και να μην αναγνωρίζετε δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό σε εμάς».

Το κρίσιμο σημείο δηλαδή είναι αυτό, το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, το οποίο με τη συμφωνία έχει παραχωρηθεί  Σήμερα στην ιστοσελίδα του "Ουράνιου Τόξου" γράφει "πολιτικό κόμμα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα". Γιατί αυτό δεν το έχουν απαγορεύσει, αφού λένε ότι η συμφωνία είναι σαφής και δεν επιτρέπει μειονότητες κατ' εφαρμογή της συμφωνίας;».

Σχετικά με τις σχέσεις της ΝΔ και του ΕΛΚ με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τη ρητορική του, η βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε: «Ο κ. Τσίπρας έχει επισκεφθεί την Ουγγαρία και τον κ. Όρμπαν στις 12 Σεπτεμβρίου του 2017, έχει φωτογραφηθεί περιχαρής μαζί του, υπάρχουν αυτά, κι είπε ότι είχαν μια καλή ειλικρινή συνομιλία με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις του καθενός.

Άρα, δεν έχει κανένα δικαίωμα να ταυτίζει τη ΝΔ ή το ΕΛΚ με τον Όρμπαν και τις πρακτικές του. Ο ίδιος τον επισκέφθηκε, ο ίδιος φωτογραφήθηκε μαζί του, ο ίδιος δεν του είπε λέξη για όλα αυτά που λέει σε εσωτερικό πεδίο [...] Το ΕΛΚ και η ΕΕ έχουν τον τρόπο να λύνουν αυτά τα θέματα, προς τον κ. Όρμπαν έχουν πάει σαφή μηνύματα από το ΕΛΚ».

Σχολιάζοντας την πρόσκληση που απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, απέναντι στην Ακροδεξιά σημείωσε: «Τα πρόσωπα που παρουσίασε ο κ.Τσίπρας δεν λένε κάτι, οριοθετεί πλέον αυστηρά τον χώρο στον οποίο θα απευθυνθεί ενόψει των εκλογών. Έχει κόψει ο κ.Τσίπρας τις "γέφυρες" με τους Έλληνες που αγωνιούν για τη Μακεδονία και την πατρίδα».

Φωτογραφία intime news

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα