Ρουμανία: Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο υπουργός Παιδείας, Σ. Τσιμπεάνου

Ρουμανία: Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο υπουργός Παιδείας, Σ. Τσιμπεάνου

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε το διορισμό του μέχρι πρότινος υπουργού Παιδείας, Σορίν Τσιμπεάνου ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Ο Σορίν Μιχάι Τσιμπεάνου γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1968 και αποφοίτησε από το Εθνικό Κολέγιο Αγ. Σάββας του Βουκουρεστίου το 1986 και από τη Σχολή Εγγείων Βελτιώσεων και Μηχανικής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αγρονομικών Επιστημών και Κτηνιατρικής το 1991 ενώ απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών από την ίδια Σχολή το 2000.

Δίδαξε ως καθηγητής πανεπιστημίου από το 1992 έως το 2006 και διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Αγρονομικών Επιστημών και Κτηνιατρικής.

Είναι αντιπρόεδρος της Ρουμανικής Εθνικής Επιτροπής στο Διεθνές Υδρολογικό Πρόγραμμα από το 2012, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Τεχνικών Επιστημών της Ρουμανίας, αντεπιστέλλον μέλος τη Ακαδημίας Γεωργικών και Δασικών Επιστημών και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πρυτάνεων της Ρουμανίας από τον Ιούλιο του 2013.

Τον Δεκέμβριο του 2014 ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα όρισε τον Σορίν Τσιμπεάνου υπουργό Παιδείας και Έρευνας.

Ο Βίκτορ Πόντα υπέβαλε παραίτηση χθες μετά την αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Βουκουρέστι, με αφορμή πυρκαγιά που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 150.

Όμως χθες λίγες ώρες μετά την παραίτηση του, χιλιάδες κάτοικοι του Βουκουρεστίου διαδήλωσαν για δεύτερη συνεχή νύχτα στο κέντρο της πόλης ζητώντας πρόωρες εκλογές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι διαδηλωτές άναψαν κεριά και άφησαν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων στο άγαλμα του Γκεόργκε Λάζαρ στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν κυρίως νεαρής ηλικίας άτομα που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την οικονομική κατάσταση, την έλλειψη θέσεων εργασίας κρατώντας σημαίες της Ρουμανίας και πανό με συνθήματα όπως “Ρουμανία ξύπνα!”, “Μην στέκεστε στα μπαλκόνια, επειδή θα πεθάνετε από την πείνα”. Χθες το βράδυ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της Ρουμανίας, Τιμισοάρα, Κλουζ - Ναπόκα, Άλμπα Ιούλια, Μπράιλα, Μπουζάου, Οράντεα, Ράμνιτσου Βαλτσέα, Ταργκόβιστε, Τουλτσέα και Σουτσεάβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ