«Οι ΗΠΑ ίσως εγκαταλείψουν τους Έλληνες, όπως τους Κούρδους»

«Οι ΗΠΑ ίσως εγκαταλείψουν τους Έλληνες, όπως τους Κούρδους»

Προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να την εγκαταλείψουν «όπως έκαναν με τους Κούρδους» απηύθυνε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσίζοβ.

Ο κ. Τσίζοβ βρέθηκε στη Ρόδο για το Διεθνές Φόρουμ «Διάλογος Πολιτισμών» και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο TASS σχολίασε για την τουρκική στρατιωτική επέμβαση πως «το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με τον διάλογο. Επίσης, η ΕΕ δεν συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση της Δαμασκού στους εταίρους των διαπραγματεύσεων, εμείς φυσικά τη συμπεριλαμβάνουμε».

Ο Ρώσος πρέσβης, αναφερόμενος στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, ανοίγοντας τον δρόμο για τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας, δήλωσε πως «εμείς (σ.σ.: η Ρωσία) προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικανοί θα τους εγκαταλείψουν. Και εδώ, στη Ρόδο, μπορώ προσωπικά να προειδοποιήσω τους Έλληνες ότι πρέπει να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα με τους Κούρδους». 

Παράλληλα, ο κ. Τσιζόβ ανέφερε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ Άγκυρας και Κούρδων, αλλά και μεταξύ Κούρδων και Δαμασκού, αν χρειαστεί. 

Αναφερόμενος, στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ κατά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, ο Ρώσος πρέσβης τη χαρακτήρισε «λάθος, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη». «Δεν αποκλείω την πιθανότητα ότι το έκαναν εν μέσω εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ.