Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, 15:44

-A +A

Reuters: Το ρόλο του Άι Βασίλη υποδύεται ο Αλ. Τσίπρας

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, 15:44
Reuters: Το ρόλο του Άι Βασίλη υποδύεται ο Αλ. Τσίπρας
-A +A

Την παροχολογία της κυβέρνησης πριν τα Χριστούγεννα σχολιάζει δημοσίευμα του Reuters, εντάσσοντάς την στις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές του 2019, ενώ χαρακτηρίζει ατυχή στιγμή το χρόνο που αποφάσισε να υποδυθεί το ρόλο του Άι Βασίλη όταν το «ποτήρι της οικονομίας» είναι.. μισοάδειο.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «αφού βγήκε έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία μνημονιακής λιτότητας, η χώρα χρειάζεται λίγη εορταστική διάθεση. Τα δώρα επίσης μπορεί να βοηθήσουν τις ελπίδες του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του 2019. Αλλά η χρονική συγκυρία είναι ατυχής και η Ελλάδα, που ήταν το επίκεντρο της τελευταίας κρίσης που καταπόντισε την ευρωζώνη, μπορεί να συρθεί στις δυσκολίες που ξεκινούν αλλού»,

Εν συνεχεία παραθέτει τις δηλώσεις του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ιωάννη Μουρμούρα που δήλωσε σε συνέδριο του Αμερικανικού Ελληνοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου αυτή την εβδομάδα ότι «το ποτήρι είναι μισογεμάτο», αλλά και «μισοάδειο»:

«Το ΑΕΠ είναι μικρότερο από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ το 2001 και οι πάγιες επενδύσεις, που έπεσαν κατά 65% από την κορύφωση του 2007 έως το χαμηλότερο σημείο του 2017, ακόμη δεν έχουν ανακάμψει.

Το ποσοστό της ανεργίας του 18,6% είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη. Πάνω από το 1/3 των νέων είναι εκτός εργασίας και η χώρα έχει υποστεί brain drain καθώς καταρτισμένοι επαγγελματίες αναζήτησαν καλύτερες προοπτικές στο εξωτερικό. Παρά τις βαθιές περικοπές στις δαπάνες, το ελληνικό χρέος θα ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ φέτος. Παρότι οι δανειστές έχουν παρατείνει τις αποπληρωμές για δεκαετίες, με πολύ χαμηλά επιτόκια, μέχρι στιγμής αρνούνται τη διαγραφή χρέους»,

Ακόμα, σημειώνει, ότι η έξοδος της Αθήνας από τα μνημόνια δίνει στον Τσίπρα περισσότερη ευελιξία και το χρησιμοποιεί για να υπογραμμίσει τις διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

«Θέλει να χαλαρώσει τη λιτότητα με μέτρα όπως περισσότερες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση του ΕΝΦΙΑ και σταδιακή μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων», αναφέρει το δημοσίευμα και τονίζει πως το μήνυμά του δεν έγινε δεκτό από το επιχειρηματικό κοινό το ίδιο καλά όσο η ταχύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο κόσμος θέλει θέσεις εργασίας και όχι παροχές χρηματοδοτημένες από την υπερβολική λιτότητα των προηγούμενων ετών»

Τονίζει ακόμα ότι πάνω από το ένα τρίτο των Ελλήνων 18-65 ετών είναι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ οι ηλικιωμένοι έχουν υποστεί συνταξιοδοτικές περικοπές. Υπάρχουν μέλη οικογενειών των οποίων οι μισθοί έχουν μειωθεί, άνθρωποι που καθυστερούν να παντρευτούν, επειδή δεν μπορούν να το εγκαταλείψουν το σπίτι των γονιών τους.

«Αυτή η ζοφερή εικόνα πλήττει και το τραπεζικό σύστημα, επισημαίνει, κάνοντας αναφορά στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, όπως και ότι η ζήτηση χορηγήσεων είναι ασθενής», σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Οι περικοπές φόρων από μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν τέτοια προβλήματα. Ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, λιγότερη γραφειοκρατία και επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών είναι πιο σημαντικά. Επίσης, είναι πιο δύσκολα να τα υλοποιήσουν οι πολιτικοί».

Ως προς το θέμα της εξόδου στις αγορές σημειώνει ότι ενώ η κυβέρνηση δεν χρειάζεται αμέσως τα χρήματα, θέλει να εκμεταλλευτεί την αγορά ομολόγων για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ως δανειολήπτης και πριν χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ρευστότητας, γεγονός που θα καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες.

Τέλος, σημειώνει ότι τα χρόνια της πολύ εύκολης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών τελείωσαν, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στην Ευρώπη και οι παγκόσμιες εμπορικές τριβές αυξάνονται. Κάτι τέτοιο θα κάνει τους επενδυτές όλο και πιο ευαίσθητους στη μείωση του προϋπολογισμού ή σε κακές επιλογές πολιτικής, επισημαίνει και τονίζει ότι θα είναι λιγότεροι ανεχτικοί».

 

 

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα