Ρεαλ πολιτίκ από Τσίπρα στο Ισραήλ

Ρεαλ πολιτίκ από Τσίπρα στο Ισραήλ

Του Γιάννη Σιδέρη

Μια υψηλού επιπέδου -ελπίζουμε όχι και αντίστοιχου ρίσκου, σαν το προηγούμενο της Τουρκίας- επίσκεψη πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, σήμερα και αύριο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρ. Ριβλίν και άλλους αξιωματούχους. Η επίσκεψη έχει ως επιδίωξη τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας (μεταφορά φυσικού αερίου, διαχείριση υδάτινων πόρων) του τουρισμού και της τεχνολογίας. Θα προωθηθεί επίσης, η σύγκληση Τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στα πρότυπα της αντίστοιχης με την Αίγυπτο.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη στην Παλαιστίνη (την Πέμπτη) και τη συνάντηση με τον Μαχμούτ Αμπάς, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για μια επίσκεψη που θα επιβεβαιώσει τις παραδοσιακά θερμές σχέσεις του ελληνικού με τον παλαιστινιακό λαό, ενώ παράλληλα, θα συμβάλει στην αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο. Άλλωστε ο ηγέτης των Παλαιστινίων αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα, το διήμερο 21-22 Δεκεμβρίου.

Πέραν της λιτής κυβερνητικής ανακοίνωσης, οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν επίσης θέματα που αφορούν στην άμυνα, ενώ οι Ισραηλινοί εκφράζουν την πρόθεσή τους για συνεργασία με την ελληνική πλευρά σε ζητήματα όπως η συντήρηση αεροσκαφών και οι πλατφόρμες εξόρυξης αερίου.

Η χώρα ως την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου ήταν σχεδόν μονομερώς προσανατολισμένη στην αλληλεγγύη υπέρ των παλαιστινίων. Συχνά περισσότερο ένθερμη από όλες τις αραβικές χώρες. Το κρεσέντο αυτής της υποστήριξης συνέβη επί Αντρέα, και το πλαίσιο υποστήριξης ξεπερνούσε την οφειλόμενη αλληλεγγύη σε έναν λαό που υποφέρει. Ενυπήρχε και η ανομολόγητη, δημοσίως, αναμονή των πακτωλών πετροδολαρίων, από ριζοσπαστικές αραβικές χώρες που δήλωναν στο πλευρό των παλαιστινίων, και τα οποία ουδέποτε έφτασαν.

Την παράδοση έσπασε ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Ιούλιο του 2010. Ακολούθησε η επίσκεψη Νετανιάχου τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, και πανηγυρικά άρχισε μια πρωτοφανής, πολύπλευρη συνεργασία, που είχε και στρατιωτική πτυχή. Βέβαια σταδιακά η στρατιωτική συνεργασία είχε ξεκινήσει από παλιότερα. Το 2008, επί υπουργίας Μεϊμαράκη, 100 ισραηλινά αεροσκάφη στο Αιγαίο έκαναν άσκηση εικονικής επίθεσης… στο Ιράν!

Η έως τώρα πολιτική του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού, έχει καθησυχάσει τους Ισραηλινούς, οι οποίοι ανησυχούσαν ότι η άνοδος Τσίπρα στην εξουσία, θα χτυπούσε με… πύραυλο Σκουντ, τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις. Εύλογο από την πλευρά τους, καθώς τον Ιούλιο του 2014 ο κ. Τσίπρας, όντας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι απλώς (και καλώς), διαδήλωσε έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία, αλλά φορούσε την  παλαιστινιακή μαντήλα, την καφίγια, σε μια σημειολογία έντονης εχθρότητας προς τους ισραηλινούς!

Τη χώρα ήδη έχουν επισκεφτεί τόσο ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο ΥΕΘΑ, Πάνος Καμμένος, δείχνοντας τη διάθεση της Ελλάδας για προσέγγιση.

Με δεδομένη την εμπλοκή της Τουρκίας στο συριακό, και μόλις χθες με το ρωσικό Σουχόι,  η χώρα μας αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά, και  αποτελεί ενδεδειγμένη εναλλακτική  λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς αερίου. Είναι υπαρκτό  σενάριο ο αγωγός από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» προς την Κύπρο και, στη συνέχεια το υγροποιημένο αέριο να μεταφέρεται με πλοία στην Ελλάδα και από εκεί να τροφοδοτεί τους αγωγούς ΤΑΡ και IGB.

Η προσέγγιση εξυπηρετεί και την Ε.Ε. η οποία διά του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών,  τονίζει την ανάγκη διαμεσολάβησης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η Ελλάδα  με την σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ, και τους παραδοσιακούς δεσμούς με τους παλαιστίνους, θα μπορούσε ένα έχει έναν τέτοιο ρόλο.

Ούτως ή άλλως είναι τεράστιο το πλέγμα συνεργασίας με το Ισραήλ, στον τομέα το τουρισμού, της επιστήμης , του εμπορίου, με δεδομένη και την θέση της Ελλάδας ως κράτους μέλους της Ε.Ε. και πύλης εισόδου στην Ευρώπη.

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων, Χρίστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.