Ρασπούτιν: Όταν ο Κόλλιας θέλει να γίνει Λαμπράκης

Ρασπούτιν: Όταν ο Κόλλιας θέλει να γίνει Λαμπράκης

Προχθές ο Δ.Παπαγγελόπουλος σε συνέντευξη δήλωσε: «Εγώ ξέρετε αρχίζω και φοβάμαι και για την ζωή μου, πια. Κοιτάω πίσω μου μην βρεθεί κανένα τρίκυκλο, όπως τότε στην Θεσσαλονίκη».

Το ακούσαμε κι αυτό!

Ως γνωστόν τον Μάιο του 1963 δολοφονήθηκε ο συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ βουλευτής Γρ.Λαμπράκης, με κτύπημα γκλομπ που δέχτηκε στο κεφάλι. Ο δολοφόνος επέβαινε στο τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη.

Την υπόθεση επεδίωξε να την κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ.Κόλλιας που, όλως τυχαίως, έγινε στην συνέχεια ο πρώτος πρωθυπουργός της δικτατορικής κυβέρνησης. 

Σήμερα, ο Δ.Παπαγγελόπους εγκαλείται, γιατί με την συμπεριφορά του—όταν είχε «εξουσία που ποτέ δεν είχε στην ζωή του»--προσπάθησε να καθοδηγήσει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση την υπόθεση Novartis.

Άλλωστε, για αυτό κατηγορείται στην προανακριτική επιτροπή της βουλής.

Δηλαδή, τηρουμένων των αναλογιών, έκανε χρήση πρακτικών παρόμοιων με αυτών του Κ.Κόλλια. Παρέμβαση στην Δικαιοσύνη ο ένας, παρέμβαση στην Δικαιοσύνη και ο άλλος.

Συνεπώς, αν θελήσουμε να ανατρέξουμε στα θλιβερά γεγονότα της δολοφονίας του Γρ.Λαμπράκη, τον Δ.Παπαγγελόπουλο θα τον παρομοιάζαμε με τον Κ.Κόλλια και όχι με τον Γρ.Λαμπράκη.

Ο Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ως θύτης, με θύματα τους δέκα πολιτικούς αντιπάλους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που επεδίωξε να τους εξοντώσει πολιτικά, μέσω της ηθικής σπίλωσης τους.

Είναι γνωστό πως πάντοτε η κοινή γνώμη στέκεται με συμπάθεια απέναντι στο θύμα, ιδίως αν αυτό κατηγορείται άδικα, και όχι απέναντι στον θύτη. Ο Δ.Παπαγγελόπουλος με αυτήν την συνέντευξη επιχειρεί αυτήν την εναλλαγή ρόλων. Από θύτης να γίνει θύμα, μήπως και αποκτήσει την συμπάθεια του κοινού.

Βέβαια, αυτή η προσπάθεια του παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς οι μαρτυρίες για τις έκνομες δραστηριότητες του είναι πολλές και από σημαντικά πρόσωπα, ενώ ήδη εφτά υποθέσεις  πολιτικών προσώπων που ενέπλεξε στην υπόθεση Novartis, μπήκαν στο αρχείο.

Συγχρόνως, αναμένονται και νέες καταθέσεις στην προανακριτική που, όπως λέγεται, θα επιβαρύνουν ακόμα πιο πολύ την θέση του Δ.Παπαγγελόπουλου.

Ο Β.Βενιζέλος, σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην προανακριτική, σήμερα, παρέπεμψε σε μιαν ομιλία του στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018, τότε που η υπόθεση Novartis εθεωρείτο από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Νεώτερης Ελλάδος.Τι είχε πει τότε—προφητικά όπως πάντα—ο Β.Βενιζέλος;

«Το βαθύ κράτος, μετά από πολλές δεκαετίες, στεγάζεται και πάλι στην Δικαιοσύνη, το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει και αυτό το έχει αναλάβει υπεργολαβικά συνεργείο της τρίτης συνιστώσας της κυβέρνησης».

Νομίζω πως περιθώρια για περαιτέρω ερμηνείες των όσων είπε τότε ο Β.Βενιζέλος, δεν υπάρχουν. Και σήμερα, μετά από τις καταθέσεις των μαρτύρων στην προανακριτική επιτροπή δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ποιος είναι ο Κόλλιας στην υπόθεση Novartis και ποιοι οι Λαμπράκηδες, όσο και να θέλει να αντιστρέψει τους ρόλους ο Δ.Παπαγγελόπουλος.

Φαίνεται πως πίσω από αυτήν την απόπειρα του άλλοτε πανίσχυρου αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης από θύτης να γίνει θύμα, κρύβεται «ο φόβος του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι».