Ψήφος αποδήμων: Το «όχι» Τσίπρα, τα «ναι» Γεννηματά, Βελόπουλου και το θετικό μήνυμα Κουτσούμπα

Ψήφος αποδήμων: Το «όχι» Τσίπρα, τα «ναι» Γεννηματά, Βελόπουλου και το θετικό μήνυμα Κουτσούμπα

Πεδίο συζήτησης και συνεννόησης ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ως προς το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού με εξαίρεση το «όχι» του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να «αλλάξει ρότα» υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως η κυβερνητική πρόταση θα διχάσει τους απόδημους. Μάλιστα έθεσε και θέμα «πολιτικής θεσμικής εκτροπής».

«Ναι» από την Φώφη Γεννηματά και Κυρ. Βελόπουλο, προϋποθέσεις ως προς το ζήτημα της επιστολικής ψήφου έθεσε ο Δ. Κουτσούμπας. Κοινός τόπος η προσμέτρηση των ψήφων στο τελικό αποτέλεσμα.

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, δεν έπεσε στο κενό όπως κάποιοι είχαν προδικάσει. Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις, από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και με μοναδική εξαίρεση τον Αλέξη Τσίπρα, προέκυψε ότι είναι εφικτή η συνεννόηση.

Ουσιαστικά έγιναν βήματα που ενδεχομένως να φέρουν και ένα αποτέλεσμα θετικό ώστε να μη σταματήσει ο διαχωρισμός των Ελλήνων. Είναι χαρακτηριστικό πως η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται θετική σε τέσσερα σημεία και επιφυλακτική σε ορισμένες επί μέρους προϋποθέσεις. Επί της ουσίας η Φώφη Γεννηματά φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες να είπε «ναι»:

  • στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια
  • στην επιστολική ψήφο
  • στην προσμέτρηση των ψήφο στο τελικό αποτέλεσμα
  • στην εκλογή αντιπροσώπων από την ομογένεια

Ο δέ γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συμφώνησε ως προς την ανάγκη να προσμετρώνται οι ψήφοι των ομογενών στο τελικό αποτέλεσμα και διαφώνησε με την επιστολική ψήφο.

Αν και επιφυλάχτηκε να διατυπώσει την οριστική θέση του κόμματος του αναμένοντας και την ολοκληρωμένη πρόταση της Κυβέρνησης δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό πως τάσσεται υπέρ του να ψηφίζουν οι Ελληνες που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα. Τόνισε δε ότι πρέπει να υπάρχει με αυτοπρόσωπη παρουσία στα ελληνικά προξενεία.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά την έναρξη της συνάντησης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό έναν καλό εκλογικό νόμο και το δικαίωμα να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Κυρ. Βελόπουλος ανέφερε ότι θα ήταν «επιεικώς απαράδεκτο θα ήταν να μη συμφωνήσουμε, είμαι παιδί μεταναστών». «Δεν θα τα χαλάσουμε στις λεπτομέρειες», συμπλήρωσε. 

Φράση που εκτιμάται ότι κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβερνητική πρόθεση να επιλύσει ένα πρόβλημα που χρονίζει και απαιτεί όμως ένα πεδίο συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων αφού για να εγκριθεί η όποια νομοθετική πρωτοβουλία απαιτούνται 200 ψήφοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Στη δική του πρόταση εμμένει ο Αλέξης Τσίπρας που είπε εμφανίσθηκε μετά τη συνάντηση να υποστηρίζει πως η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί στη μετατροπή των Ελλήνων του Εξωτερικού σε «αντικείμενο ψηφοθηρίας».

Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αλλάξει ρότα» για να υπάρξει συναίνεση δείχνοντας πως δεν προτίθεται να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος που αφορά του ομογενείς κυρίως δε όσους έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.

Εμφανιζόμενος ως υποστηρικτής της επίλυσης του Εθνικού αυτού ζητήματος επέλεξε εκ νέου να θέσει εμπόδια μίλησε για... διχασμό και υποστήριξε πως άλλη επιλογή από αυτή που προτείνει αθ είναι επιλογή «πολιτικής και θεσμικής εκτροπής»

Το «όχι» του Αλέξη Τσίπρα ήταν αναμενόμενο από την κυβέρνηση που αναζητεί συναίνεση στα υπόλοιπα κόμματα. Άλλωστε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να νομοθετήσει σχετικά παρά τα έντονα αιτήματα των Ελλήνων του εξωτερικού και σύστησε μαι επιτροπή προς τα τέλη του συνταγματικού βίου καταρτίζοντας μια πρόταση που όπως έχει υποστηρίξει η κυβέρνηση «προσβάλει» τους αποδήμους.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη συναίνεση ώστε να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται από το Σύνταγμα ώστε να δοθεί στους Έλληνες του Εξωτερικού το δικαίωμα της ψήφου από τον τόπο διαμονής του.

Διαβάστε ακόμα:

- Στο παρά πέντε χαραμάδα συναίνεσης στην ψήφο των αποδήμων;

- Στ. Πέτσας: Άσκηση συναίνεσης, όχι επικοινωνιακό παιχνίδι οι συναντήσεις Μητσοτάκη