Ψήφος απόδημων: Διεργασίες για να πει «ναι» το ΚΚΕ

Ψήφος απόδημων: Διεργασίες για να πει «ναι» το ΚΚΕ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Αρκετά πιθανό θεωρείται να αλλάξει η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 54, καθώς το ΚΚΕ φαίνεται ότι επιμένει να καταγράφεται και στο Σύνταγμα πως οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν πραγματικό δεσμό και όχι δεσμό αίματος με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να μην τιναχθεί η διαδικασία στον αέρα, και η πρόταση να λάβει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, θα προχωρήσει σε μια μικρή αλλαγή, εάν ο Περισσός στυλώσει τα πόδια, κάτι που τη δεδομένη στιγμή είναι το επικρατέστερο σενάρια.

Εφόσον, πάντως, το ΚΚΕ αποδεχτεί τη νομοτεχνική βελτίωση, τότε θεωρείται αρκετά πιθανό η ρύθμιση στο Σύνταγμα και αργότερα ο εφαρμοστικός νόμος να εγκριθεί και από τους 300 βουλευτές, δηλαδή να υπερψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ακόμα και από το ΜεΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκης. Άλλωστε, κανένα κόμμα δεν θα ήθελε να απομονωθεί ειδικά σε ένα τέτοιο ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει σε σχέση με την αρχική του πρόταση, σύμφωνα με την οποία δεν ήθελε να προσμετράται η ψήφος των απόδημων στο τελικό εκλογική αποτέλεσμα.

Προς ώρας η πρόταση της ΝΔ έχει ως εξής: προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας Ελλήνων είναι ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στην Ελλάδα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Επίσης με την αναθεώρηση του άρθρου 54 προβλέπεται ότι ορισμένες θέσεις από τους βουλευτές Επικρατείας κάθε κόμματος να καταλαμβάνονται από Έλληνες της διασποράς. Ακόμα καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού.