Ψήφος αποδήμων: Αλλαγές από τον Τ. Θεοδωρικάκο με το βλέμμα στους «291»

Ψήφος αποδήμων: Αλλαγές από τον Τ. Θεοδωρικάκο με το βλέμμα στους «291»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε δύο ακόμα μικρές αλλαγές προχωρά στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ο Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου ο στόχος των 291 βουλευτών να επιτευχθεί σήμερα το βράδυ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι θα ικανοποιήσει μερικώς το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση των εκλογικών καταλόγων σε συντομότερο χρονικό διάστημα από τα δέκα έτη που ισχύει.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πάει στα οκτώ χρόνια, αν και ούτως ή άλλως -όπως υπογράμμισε- οι εκλογικοί κατάλογοι ανανεώνονται αυτόματα μετά από αιτήματα, π.χ. αλλαγής κατοικίας, των εκλογέων. Ωστόσο, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να άρει τις όποιες ενστάσεις του, ο Τ. Θεοδωρικάκος θα προχωρήσει στη σχετική αλλαγή, καθώς λίγο νωρίτερα ο Γ. Κατρούγκαλος επέμενε λέγοντας: «Δεν έχουμε προηγούμενο δεκαετούς διαρκείας εκλογικών καταλόγων σημαίνει ότι η τριακονταπενταετία που έχουμε συμφωνήσει ως αποδεκτό περιορισμό θα γίνει τεσσερακονταπενταετία. Τίθεται έτσι ένα ζήτημα αμφισβήτησης του πραγματικού δεσμού ως κριτήριο της ψήφου όπως είναι συνταγματικά ορισμένο στο άρθρο 54 του Συντάγματος».

Παράλληλα, ο Τ. Θεοδωρικάκος αναμένεται να βελτιώσει άλλη μια διάταξη στην κατεύθυνση της συναίνεσης, την οποία έχει επιδιώξει από την αρχή των συνομιλιών. Τόνισε ότι στη διακομματική Επιτροπή που εξετάζει θέματα ενστάσεως ο εισηγητής πάνω στις ενστάσεις θα είναι ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτές τις αλλαγές δεν έχει καμία δικαιολογία για να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτηριστικά και επίσης υπογράμμισε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου «έχει πολύ μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία αυτή την κρίσιμη χρονικά συγκυρία, είναι μια ιστορική στιγμή από την οποία δεν πρέπει να λείπει κανένας βουλευτής. Κάναμε τα πάντα για να υπάρξει συναίνεση χωρίς τακτικισμούς και συναλλαγές».