Ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού - Ήταν δίκαιο, γίνεται πράξη

Ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού - Ήταν δίκαιο, γίνεται πράξη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μία εκ των βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται πράξη και με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων οι Έλληνες του Εξωτερικού αποκτούν τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους εκπληρώνοντας το συνταγματικό τους δικαίωμα. Οι 200 ψήφοι που απαιτούνται έχουν, όπως όλα δείχνουν, βρεθεί και απομένει η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός κινήθηκε με γνώμονα τη συναίνεση για την επίλυση ενός θέματος εθνικής σημασίας και για να δοθεί τέλος στο διαχωρισμό των Ελλήνων σε δύο κατηγορίες. Υπαναχώρησε προκειμένου  να υπάρξει τελική συμφωνία, έχοντας ξεκαθαρίσει όμως ότι σε κάθε περίπτωση θα επιμείνει μέχρι τέλους ώστε να κλείσει το ζήτημα της ψήφου. Και απέδειξε ότι προβλήματα μπορούν να λυθούν εάν υπάρχει σχετική πολιτική βούληση. 

Στο πλαίσιο αυτό πιστώνεται και το τελικό αποτέλεσμα. Οπως το πιστώνονται και τα κόμματα που συμμετέχουν στη συμφωνία η οποία τελικά έρχεται από τους «ιδεολογικά αντίθετους».  Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ με αμοιβαίες υποχωρήσεις δείχνουν το δρόμο της συμφωνίας στη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, στέλνοντας μήνυμα συνεννόησης σε ένα θέμα δημοκρατίας.

Λίγα λόγια και ακόμα πιο λίγες διαρροές συνέθεσαν το σκηνικό τους τελευταίους περίπου δύο μήνες, κατά τους οποίους εξελίχθηκαν οι διαβουλεύσεις με στόχο την συναίνεση για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Καθ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να «πιαστεί» το όριο των 200 ψήφων προκειμένου το νομοσχέδιο να γίνει νόμος του κράτους από τις επόμενες κιόλας εκλογές. Φαίνεται όμως ότι η καλή προετοιμασία και κυρίως η διάθεση για συνεννόηση σε ένα τόσο κομβικό για το δημοκρατικό πολίτευμα θέμα, έφερε τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα πολιτικά κόμματα απλώς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των καιρών , μια και όποιος πει τελικά σταθεί απέναντι θα έχει να κάνει με όλους εκείνους τους Έλληνες που είτε έφυγαν μακριά από την πατρίδα εξαιτίας της κρίσης είτε το έκαναν από επιλογή.

Από όποια πολιτική αφετηρία και αν εκκινήσει κάποιος σε αυτή την χρονική συγκυρία και σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να πιστώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διάθεση για συναίνεση. Μία διάθεση, η οποία δεν εκφράστηκε μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις.

Ήδη με την συνέντευξή του στον Αντέννα πριν από μία εβδομάδα είχε ανοίξει τα χαρτιά του, στέλνοντας το μήνυμα ότι μοναδική «κόκκινη γραμμή» για την κυβερνητική πλειοψηφία ήταν επί της ουσίας η ισοτιμία της ψήφου.

«... Δε θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όλων όσοι ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε πάνω από 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρούμε 300. Εγώ είμαι υπέρ της επιστολικής ψήφου αλλά είμαι διατεθειμένος να κάνω την υποχώρηση η διαδικασία να γίνεται στα προξενεία» έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αυτή του την τοποθέτηση ο πρωθυπουργός έδειξε ότι ήταν έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω από την πρόταση του και η εκλογική διαδικασία να γίνεται εφεξής με κάλπες στα προξενεία. Μία επιλογή, η οποία ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο ώστε να βρεθεί κοινός τόπος με το ΚΚΕ, το οποίο είχε ως κεντρική του θέση την άσκηση του εκλογικού δικαίωματος των Ελλήνων που διαμένουν έξω από τα σύνορα στα προξενεία και όχι μέσα από επιστολική ψήφο, όπως ήθελε αρχικά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή κατά τη διάρκεια της τρίτης και τελευταίας συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής και αφού προηγουμένως οι διαβουλεύσεις είχαν κολλήσει σε μία «τεχνική αδυναμία», σχετικά με το πως θα μπορούσε να αποδειχθεί ο ακριβής χρόνος απουσίας του δυνάμει ψηφοφόρου από την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ πρότεινε ως προϋπόθεση για να έχει ένας Έλληνας του εξωτερικού δικαίωμα ψήφου, από τα τελευταία 35 χρόνια, να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα.

Η πρόταση αυτή έγινε αμέσως αποδεκτή από τον υπουργό εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τον κύκλο διαβουλεύσεων.

Παρότι σε ένα τόσο κομβικής σημασίας ζήτημα για τη λειτουργία της δημοκρατίας , όπως είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού , το μείζον είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου , δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η επικύρωσή του θα αποτελέσει την υλοποίηση μιας από τις βασικότερες προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χωρίς αμφιβολία λοιπόν  πρόκειται για ένα θέμα το οποίο «ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη»....