Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ασύλου

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ασύλου

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου. Στη συνεδρίαση αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας εχθές στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να εξαλείψει τις συνέπειες μιας νομοθέτησης που οδήγησε σε έναν αριθμό αιτούντων, οι οποίοι στην πράξη δεν προστατεύονται διότι αφήνονται σε ένα σύστημα ασαφές, δυσλειτουργικό με αργούς ρυθμούς και περίπλοκες διαδικασίες.

Μάλιστα, προσέθεσε ότι η μέχρι σήμερα νομοθέτηση αγνοούσε ότι το διεθνές δίκαιο είχε σκοπό να «προστατέψει μόνο τους "ικέτες" ως ύψιστη πράξη του ανθρωπισμού, και όχι να διευρύνει τα όρια της έννοιας και να συμπεριλάβει πρόσωπα που στερούνται των ποιοτικών χαρακτηριστικών του πρόσφυγα». Με λίγα λόγια, ο κ. Χρυσοχοΐδης άφησε να εννοηθεί ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα προχωρά σε αυτό τον διαχωρισμό, ώστε να μην στοιβάζονται παράτυποι μετανάστες σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης.

Τα κυριότερα σημεία και προβλέψεις των προτεινόμενων διατάξεων, είναι:

- Ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας ευάλωτος έτσι ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των ευνοϊκών προβλέψεων και δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι εν λόγω ομάδες που πολλές φορές καταλήγει να είναι σε βάρος των πραγματικά ευάλωτων προσώπων.

-  Η πρόβλεψη για ουσιαστική ένταξη και ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία.

-  Η εισαγωγή κυρώσεων για τις περιπτώσεις που διατάρασσεται η ομαλή λειτουργία των κέντρων.

- Η θέσπιση πέντε διακριτών σταδίων για τη διαδικασία υποδοχής και ταυτοποίησης των υπηκόων τρίτων χωρών.

Διαβάστε ακόμα:

- Γερμανικό σχέδιο για το προσφυγικό και το άσυλο στην Ε.Ε.

- Επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο