«Ψεύτικη η δήλωση Τσαβούσογλου για τους πρόσφυγες»

«Ψεύτικη η δήλωση Τσαβούσογλου για τους πρόσφυγες»

Ψεύτικη χαρακτήρισε ο Στέλιος Πέτσας τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «η Ελλάδα πυροβολεί και βυθίζει βάρκες με πρόσφυγες στο Αιγαίο και εξαναγκάζει πολλούς από αυτούς να επιστρέψουν τραυματισμένοι στην Τουρκία». 

Όπως επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «φυσικά δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο. Γιατί έκανε τέτοιες δηλώσεις ο κ. Τσαβούσογλου ενώ είναι εύκολα αποδείξιμο ότι δεν ισχύει; Επειδή κατάλαβαν ότι έχει αλλάξει η πολιτική μας στο μεταναστευτικό».

«Είναι ψεύτικη, δήλωση δεν υπάρχει τίποτα που να τη στηρίζει. Αν ενοχλεί κάποιους ότι φυλάσσουμε τα σύνορα μας, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» διεμήνυσε. 

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές πτυχές της πολιτικής της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, δηλαδή τη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τη διαδικασία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και τις αυξημένες επιστροφές μεταναστών.

«Aυξήσαμε κατά 23% τις περιπολίες στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα. Βασικό ζητούμενο είναι η Τουρκία  να ελέγξει τους διακινητές εντός των συνόρων της, όχι να απειλεί ότι θα στείλει εκατομμύρια μετανάστες ή πρόσφυγες στην Ευρώπη» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας, ζητώντας από την ΕΕ να είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια. 

«Το μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι το πρόβλημα δεν είναι επικοινωνιακό, και ο συντονισμός όλων των φορέων της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα δεν είναι θέμα μιας εβδομάδας» διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα διάστημα μέχρι την άνοιξη ώστε να έχουν αποδώσει όλες της οι κινήσεις στο θέμα αυτό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε επίσης ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση στοχεύει ώστε να υπάρξουν μειωμένες ροές μέσα στο χειμώνα και να αυξηθεί ταυτόχρονα ο αριθμός επιστροφών κάτι το οποίο όπως είπε «δεν γινόταν στο παρελθόν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Πέτσας απηύθυνε κάλεσμα στις τοπικές κοινωνίες για τη μεταφορά των μεταναστών στη ενδοχώρα, λέγοντας ότι «όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί, αλλά οι Έλληνες δεν γύρισαν ποτέ την πλάτη της στην ανθρωπιά», ενώ οποίοι προωθούνται στην ενδοχώρα είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ και οικογένειες.

Γ. Πλακιωτάκης: «Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου είναι εκτός πραγματικότητας»

Ευθεία επίθεση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τις δηλώσεις του ότι οι Έλληνες πυροβολούν τις βάρκες που μεταφέρουν πρόσφυγες, εξαπέλυσε ο υπουργός Ναυτιλίας. «Κάποιοι διακινδυνεύουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα και μάλιστα ζητούν και τα ρέστα, την ώρα που τα δικά μας στελέχη του Λιμενικού δίνουν αγώνα για να την προστατεύσουν» τόνισε από την τηλεόραση του Ant1.

Επίσης, επισήμανε «οι άνδρες κι οι γυναίκες του Λιμενικού, με ευαισθησία και αυταπάρνηση, επί 24 ώρες το 24ώρο προφυλάσσουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα» και πρόσθεσε πως «το Υπ. Ναυτιλίας ενισχύουμε και με μέσα και με προσωπικό τα λιμεναρχεία του ανατολικού Αιγαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, «η Τουρκία αντί να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που έχει υπογράψει» και υπογράμμισε πως οι δηλώσεις Τσαβούσογλου «δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα».

Μάλιστα, ο υπουργός Ναυτιλίας επέκρινε τις μεθόδους της Άγκυρας. «Η Τουρκία λειτουργεί με παράνομο και αυταρχικό τρόπο, με παραβατική συμπεριφορά και δίχως σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», υπογράμμισε. Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε ολοκληρωμένη επιτήρηση στο ανατολικό Αιγαίο μέχρι το τέλος του χρόνου, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρχει και εξοικονόμηση πόρων.

YΠΕΞ: «Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί Τσαβούσογλου»

Στην κατηγορηματική απόρριψη των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ισχυρίστηκε σήμερα ότι η Ελλάδα πυροβολεί τις βάρκες των προσφύγων και τους στέλνει τραυματισμένους πίσω στη γείτονα χώρα, προχώρησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα είναι ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που σέβεται το διεθνές δίκαιο» επισημαίνει και σημειώνει ότι οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί χρησιμεύουν «για να καλύψουν την απροθυμία αυτών που διακινούν τους ισχυρισμούς αυτούς να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις».

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.  

Ανάλογοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί δήθεν πρακτικών σε βάρος προσφύγων εκθέτουν όσους τους προβάλλουν, ενώ προσβάλλουν τόσο τα στελέχη των εμπλεκόμενων ελληνικών Αρχών όσο και τους Έλληνες πολίτες που καταβάλλουν καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες για να σώζουν ζωές. 

Η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού.  

Περί του αντιθέτου ισχυρισμοί δεν χρησιμεύουν παρά μόνον για να καλύψουν την απροθυμία αυτών που διακινούν τους ισχυρισμούς αυτούς να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις».