Ψάχνουν Ιφιγένεια στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι τα αίτια της ήττας

Ψάχνουν Ιφιγένεια στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι τα αίτια της ήττας

Προσπάθεια να βγει από το κάδρο της ήττας ο Αλέξης Τσίπρας, παρ'' ότι πήρε πάνω του την προεκλογική εκστρατεία που οδήγησε στην ήττα των 9,5 μονάδων, είναι σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναζητείται Ιφιγένεια χωρίς να ασχολείται κανείς με τα αίτια της ήττας. 

Αν και ορισμένα στελέχη θέτουν θέμα ύφους και λανθασμένης στρατηγικής, που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εφάρμοσε, επιχειρείται η απόδοση ευθυνών στο περιβάλλον των συνεργατών του που όμως ο ίδιος έχει επιλέξει. Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προσπάθεια, ενόψει εθνικών εκλογών να μην τεθεί θέμα αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι). 

Αν πάντως ληφθεί υπόψη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού τη Δευτέρα, η όποια γκρίνια δεν θα στοχοποιήσει τον ίδιο παρά το γεγονός ότι ακολουθεί την τακτική της αρνητικής έως... μαύρης αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Στόχος είναι να κουκουλώσουν τα προβλήματα στην παρούσα φάση, να μη φανεί ότι αμφισβητείται ο Αλ. Τσίπρας και να μείνει εντός των τειχών η γκρίνια τόσο για την προεκλογική εκστρατεία όσο και για τους νεοφερμένους πασοκογενείς που έγιναν μέχρι και υπουργοί. Οι φωνές που ακούγονται προς το παρόν είναι γενικής κατεύθυνσης περί μεσαίας τάξης που ξεχάστηκε και ύφος ορισμένων κυβερνώντων.

Σε συνέντευξή του στο Liberal, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, απαρίθμησε τις αιτίες της ήττας, κρατώντας διακριτικές αποστάσεις από την στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση έως τις ευρωεκλογές. Ο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μιλά για τα λάθη που έγιναν, και εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επανασυσπειρώσει ψηφοφόρους που έχασε στις ευρωεκλογες, αν αποδείξει ότι διάβασε σωστά το μήνυμα, προβάλει το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα, «και όλα αυτά με την σαφή διαβεβαίωση ότι θα εξαλειφθούν από την εικόνα φαινόμενα που προκαλούν τους πολίτες και το χώρο της Αριστεράς».

Ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για ύφος της εξουσίας, παραδεχόμενος ότι η διαφορά ήταν μεγάλη και πως «υπάρχει ανάγκη ενός νέου πολιτικού σχεδίου με συμμαχίες νέες». 

Την κριτική συνέχισε και ο Πάνος Σκουρλέτης εξαπολύοντας πυρά σε ορισμένα στελέχη που δεν «μετρημένοι και νουνεχείς», ενώ ανέφερε ότι μεταξύ των αιτιών ήταν η συνέχιση της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο μετά τον Αύγουστο του 2018, τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Εξάλλου, και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε ότι «η προεκλογική τακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της λογικής ''ψηφίστε μας για να μην έρθει η Νέα Δημοκρατία δεν έπιασε'', ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.