Πρωτόκολλο Σκοπίων: Στο κενό η νέα επικοινωνιακή προσπάθεια του Καμμένου

Πρωτόκολλο Σκοπίων: Στο κενό η νέα επικοινωνιακή προσπάθεια του Καμμένου

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μόνος του με την Χρυσή Αυγή έμεινε ο Πάνος Καμμένος στην προσπάθειά του να δείξει ότι είναι… Μακεδονομάχος, ενώ πριν από μερικούς μήνες κρατούσε το στυλό του Αλέξη Τσίπρα όταν ο πρωθυπουργός υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών και εκείνος καθόταν στην καρέκλα του υπουργού Εθνικής Άμυνας. 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστήριξε ότι το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ψηφιστεί με πλειοψηφία 180 βουλευτών (3/5 της Βουλής) στη λογική ότι εκχωρείται εθνική κυριαρχία! Επικαλέστηκε εκ νέου σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, ωστόσο πάλι… απομονώθηκε!

«Η συγκεκριμένη κύρωση αφορά τη παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας, γι' αυτό πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία. Η διαφορά είναι ότι με βάση το άρθρο 28 παράγραφος 2 απαιτείται στην Ολομέλεια η ψήφος των 180 βουλευτών. Το θέτω αρχικά το θέμα στην Επιτροπή κι αν δεν συμφωνήσει η Επιτροπή θα το θέσουμε κι ως αίτημα αντισυνταγματικότητας αύριο», είπε ο Πάνος Καμμένος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο να τονίζει ότι η διαδικασία δεν έχει έδαφος εφαρμογής στο συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος.

«Όταν μπήκε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ το 2009 δεν είχε τεθεί ζήτημα των 3/5 για τον απλό λόγο ότι το Σύνταγμα ζητά αυτή προϋπόθεση όταν η χώρα μας εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς και παραχωρεί κυριαρχία. Δεν τίθεται θέμα συζήτησης τώρα», είπε. Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι πάγια πρακτική είναι να ζητείται πλειοψηφία 151 βουλευτών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος για 180. «Στην πρόταση δυσπιστίας το καλοκαίρι το είχαμε θέσει αλλά ο κ. Καμμένος δεν το στήριξε. Η ευκαιρία της αναστολής της μοιραίας πορείας των Πρεσπών χάθηκε εξαιτίας στάσης του. Σήμερα στερείται πολιτικής νομιμοποίησης αυτό που λέει. Η Βουλή ακολουθεί για χρόνια την πρακτική ψήφισης με το άρθρο 28 παρ. 1, το ίδιο έγινε και με την Αλβανία και τότε ήταν μέλος της πλειοψηφίας ο κ. Καμμένος», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μοναδικό υποστηρικτή βρήκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στον Η. Παναγιώταρο της Χρυσής Αυγής. Τελικά η επιτροπή αποφάσισε με διευρυμένη πλειοψηφία την ψήφιση του νομοσχεδίου με απλή πλειοψηφία 151 όπως γίνεται πάγια για τέτοιες συμβάσεις και έχει γίνει και στο παρελθόν. «Άρα όλοι οι υπόλοιποι εκτός  της Χρυσής Αυγής συμφωνούν με τη ΝΔ και ανάβουν άλλες  λαμπάδες – ανάμεσά τους και ο πύραυλος Κουμουτσάκος», είπε με το γνωστό του ύφος ο κ. Καμμένος, προσπαθώντας να δείξει ότι η ΝΔ ευθύνεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών.