Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από ΕΕ

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από ΕΕ

Κοινή πρωτοβουλία με τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτς και τη Δανή πρωθυπουργό Μ. Φρέντρικσεν αναλαμβάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, συνυπογράφοντας επιστολή με την οποία οι τρεις ηγέτες ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και άλλων εταιρειών. «Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός καλώντας την ΕΕ να επιταχύνει τη διαδικασία.

Κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group, ο κ. Μητστάκης υπογράμμισε πως «οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», ενώ οι ευρωπαίοι συμμετέχοντες μοιράστηκαν την ανησυχία τους για την μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση και σημείωσαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.

Όπως έγινε γνωστό, ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της ΕΕ για το εμβόλιο, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάσταιν Κουρτς και η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρέντρικσεν, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.

Στη τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε ακόμα η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των «27». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος του με αυτή την πρόταση δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται απ΄ όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό, είτε αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό».

Υπογράμμισε ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα ταξίδια από το Ισραήλ την άνοιξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» για μια τέτοια πρόταση, καθώς το Ισραήλ θα έχει εμβολιάσει μέχρι τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του.

Κατά την τηλεδιάσκεψη. οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους, καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών, η οποία συμφώνησαν ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνική άποψη εγχείρημα. 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babis, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην πρόθεση της Αυστρίας, της Ελλάδας και της Δανίας να ασκήσουν από κοινού πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε ο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να προχωρήσει γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς «για εμάς κάθε εβδομάδα μετράει», αναφέρθηκε το μεσημέρι ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

Στη συνέντευξή Τύπου, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι η AstraZeneca μπορεί να παραδώσει έως και δύο εκατομμύρια δόσεις μόνο στην Αυστρία το πρώτο τρίμηνο.