ΓΔ: 824,99 7,75 (0,95 %)

Τζίρος: 43,89 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1951η
Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 824,99 7,75 (0,95 %)

Τζίρος: 43,89 εκατ. €   RT

Προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις, «πάγος» στα σενάρια εκλογών

Προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις, «πάγος» στα σενάρια εκλογών

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω δημόσιων παρεμβάσεων το τελευταίο διάστημα, να είχε φροντίσει να διαψεύσει τα σενάρια που τον ήθελαν να εξετάζει την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντός του 2021, όμως οι ψίθυροι περί εκλογών δεν έλεγαν να κοπάσουν. Ορισμένοι μάλιστα πιο τολμηροί είχαν μπει στη διαδικασία να προβλέπουν και τον ακριβή χρόνο του εκλογικού «αιφνιδιασμού» κάνοντας λόγο για την περίοδο είτε πριν από το καλοκαίρι είτε αμέσως μετά. 

Φαίνεται όμως ότι στο Μέγαρο Μαξίμου το χαρτί των πρόωρων εκλογών δεν αποτελεί παρά ένα ενδεχόμενο εξαιρετικά μακρινό και πάντως ένα σενάριο που δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Μία κίνηση μάλιστα του πρωθυπουργικού γραφείου επιβεβαιώνει το παραπάνω πολιτικό συμπέρασμα. 

Την περασμένη Πέμπτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος έστειλε επιστολή προς όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με συγκεκριμένες οδηγίες και χρονοδιαγράμματα με έναν βασικό σκοπό. Την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την εφαρμογή των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σκέρτσος και συνολικά η γραμματεία του πρωθυπουργού, ζήτησε από τους υπουργούς και υφυπουργούς να έχουν υπογράψει μέχρι το τέλος του 2021 όλους τους εφαρμοστικούς νόμους προκειμένου να εφαρμοστούν μία σειρά μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί.  

Για να γίνει πιο σαφές θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κάθε νόμος για να περάσει στη φάση της εφαρμογής απαιτείται προηγουμένως τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να έχουν υπογράψει τις αναγκαίες αποφάσεις.

 Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει βάλει λοιπόν η γραμματεία του πρωθυπουργού, σε όσα υπουργεία παραμένουν στο συρτάρι για παράδειγμα 100 υπουργικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν υπογραφεί οι 80. Στην περίπτωση που εκκρεμούν λιγότερες από 100 θα υποχρεώνεται η ηγεσία του υπουργείου να τακτοποιεί τις 60. 

Ο στόχος αυτός θα μετριέται σε μηνιαία βάση και αναλόγως θα αξιολογείται η επίδοση του υπουργού ή υφυπουργού. 

Την ερχόμενη Πέμπτη πιθανότατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ώστε να δώσει ο ίδιος το στίγμα των επόμενων κινήσεων. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αυτή την στιγμή στο μυαλό του το  ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αντιθέτως αυτό που επιθυμεί είναι η χώρα να γυρίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με στόχο την ανάκτηση του χαμένου εδάφους εξαιτίας της πανδημίας.