Πρόταση έκπληξη Κυρ. Μητσοτάκη για αλλαγή στη δομή του υπουργείου Εξωτερικών

Πρόταση έκπληξη Κυρ. Μητσοτάκη για αλλαγή στη δομή του υπουργείου Εξωτερικών

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Πτυχές του προγράμματός του ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο των start uppers. Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα διατύπωσε μία πρόταση έκπληξη, που αφορά και στη δομή του υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχουμε επεξεργαστεί ήδη ένα σχέδιο, να ενοποιήσουμε όλες τις δομές εξωστρέφειας της χώρας στο υπουργείο εξωτερικών. Το υπουργείο να καταλάβει ότι σκοπός του δεν είναι μόνο οι διπλωματικές ισορροπίες αλλά και η προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας. Εκεί θα δημιουργήσουμε μια δομή που θα πάνε όλες οι υπηρεσίες που είναι μοιρασμένες και σε αλλά υπουργεία και οι διπλωματικοί μας θα αξιολογούνται και με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα που θα φέρνουν και στον τομέα της προώθησης των εμπορικών συμφερόντων της χώρας» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

«Η κρίση μας πλήγωσε όλους αλλά αν κάτι θετικό προέκυψε είναι η στροφή της κοινωνίας στην επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα νομιμοποιήθηκε και πολλοί στράφηκαν προς τα εκεί. Εγώ προέρχομαι από εκεί. Δούλεψα 7 χρόνια στην πρώτη εταιρία venture capitals. Πρέπει αυτός ο σπόρος της νέας επιχειρηματικότητας να ριζώσει και να αποδώσει καρπούς. Να δώσουμε κίνητρα, ειδικά σε Έλληνες επιχειρηματίες όπως από το χώρο της ναυτιλίας για να ενισχύσουν την προσπάθεια, για τα Πανεπιστήμια, να ενισχύσουμε την έρευνα και παραγωγή και να θεσπίσουμε πνευματικά δικαιώματα και για εταιρίες που μεγαλώνουν καλύτερη φορολόγηση και σε κεφάλαιο κ εργασία», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Και πρόσθεσε: «Πολλές εταιρίες χάνουν έτσι κόσμο. Εμείς λέμε μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις. Θέλουμε να ξανακάνουμε την εργασία στην χώρα ανταγωνιστική. Το γνωρίζω το αντικείμενο. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι η πρώτη μου προτεραιότητα»

«Η χώρα έχει ένα τεράστιο skill gap. Θέλουμε ανθρώπινο κεφάλαιο. Χρειάζεται άλλη παιδεία σε πανεπιστήμιο και τεχνολογική εκπαίδευση και θέλει σινιάλα από πολιτεία που δίνει προτεραιότητες. Παράδειγμα η ηλεκτροκίνηση. Σε ένα μήνα θα παρουσιάσω το πρόγραμμά μου για την ηλεκτροκίνηση, θέτοντας στόχους. Ποτέ θέλουμε στην Ελλάδα να κυκλοφορούν μόνο ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Επίσης πόσους καθηγητές φυσικής θέλω στα επόμενα χρόνια. Για να ξέρουμε πόσοι θα βγουν και πόσοι θα κάνουν retraining για να αποκτήσουν αυτές τις γνώσεις.
Το τρίτο είναι να έρθουν πίσω όσοι έφυγαν. Να τους πείσουμε ότι πρέπει να αλλάξουν τη ζωή τους για δεύτερη φορά. Την πρώτη την άλλαξαν όταν έφυγαν».