Πρόσωπα εγνωσμένου κύρους για την ανεξαρτησία της

Πρόσωπα εγνωσμένου κύρους για την ανεξαρτησία της

Οι επιλογές των προσώπων που προτείνονται για την Επιτροπή Ανταγωνισμού σηματοδοτούν όχι μόνον τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, στην οποία έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα κατ επανάληψη και οι Βρυξέλλες αλλά και την αλλαγή νοοτροπίας ως προς τη στελέχωση και αντιμετώπιση ανεξάρτητων αρχών. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα δείχνουν το δρόμο.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε με αφορμή τις προτάσεις που αναμένεται να επικυρωθούν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ότι «οι επιλογές εξειδικευμένων προσώπων υψηλού κύρους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο του δικαίου του ανταγωνισμού, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ρύθμισης και του ελέγχου των αγορών και χωρίς καμία πολιτική δραστηριοποίηση σηματοδοτούν την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές της αξιοκρατίας και της αμεροληψίας με γνώμονα την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας» δεδομένης της σημασίας της εν λόγω Επιτροπής για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας ως προς το ζήτημα του Ανταγωνισμού.

Ζήτημα που η ΕΕ αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο επίπεδο ειδικά στις χώρες της Ευρωζώνης.

Άφησε αιχμές για την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, «επιχείρησε να χειραγωγήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού» δεδομένου πως τοποθέτησε προς 8μηνου περίπου την Βασ. Θάνου προερχόμενη από το γραφείο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Το σημαντικό όμως είναι το γεγονός πως πρόκειται για πρόσωπα που επιστρέφουν στην Ελλάδα. Έλληνες που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό έρχονται για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να αλλάξει η χώρα σελίδα, αφήνοντας τις θέσεις και τις δουλειές τους.

Αυτό αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και του ίδιου του Πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε άλλωστε πως οι επιλογές και η αποδοχή της πρότασης που έγινε «σηματοδοτούν την πρόθεση της Κυβέρνησης και την προσωπική μου δέσμευση να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της πατρίδας μας πού είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, για να αντιστρέψουμε τη ροή εξόδου των νέων μας από τη χώρα που δημιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης»

Η επιλογή του  καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ιωάννη Λιανού που προτάθηκε για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού χαρακτηριστική. 

Άλλωστε μια ματιά στα βιογραφικά τους είναι άκρως κατατοπιστική όπως και η σύγκριση με αυτά των προσώπων που είχε τοποθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καθηγητής στο Λονδίνο, γνώστης των θεμάτων ανταγωνισμού και πρόσωπο με κύρος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο Ιωάννη Λιανός, (δείτε εδώ το βιογραφικό του) είναι ο επικείμενος αντικαταστάτης της Βασιλικής Θάνου που σημειωτέον ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει ακόμη και σήμερα ενώ η ίδια έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να παραμείνει στη θέση της

Η Βασιλική Θάνου, πρώην επικεφαλής δικαστής του Αρείου Πάγου, διορίσθηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 3 Ιανουαρίου 2019, προκαλώντας αντιδράσει δεδομένου ότι είχε διορισθεί σε μια σειρά σημαντικών θέσεων από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία το 2015.

Πιο συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου 2015, τοποθετήθηκε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου παρακάμπτοντας την επετηρίδα. Ως συνδικαλίστρια στον δικαστικό χώρο είχε στείλει ανακοινώσεις στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας του να παρέμβει στα όργανα της ΕΕ υπέρ των προτάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Σαμαρά «κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού», ενώ είχε ηγηθεί σε απεργία των δικαστικών, με οικονομικές διεκδικήσεις.

Στις 27 Αυγούστου 2015 έγινε, ως μοναδική πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου, δεδομένου ότι οι άλλες δύο θέσεις, στο ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ήταν ακόμη κενές, υπηρεσιακή πρωθυπουργός στην κυβέρνηση που διεξήγαγε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Στη συνέχεια επιχείρησε να αλλάξει το όριο συνταξιοδότησης των δικαστικών προκειμένου να παραμείνει στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, προκαλώντας αντιδράσεις όχι μόνο πολιτικές αλλά και στο χώρο της δικαιοσύνης

Μετά την αποχώρησή της λόγω συνταξιοδότησης, ο τότε πρωθυπουργός Α. Τσίπρας την διόρισε στις 11 Ιουλίου 2017, ως επικεφαλής του Νομικού του Γραφείου (Νομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης), θέση από την οποία αποχώρησε για να αναλάβει το νέο της ρόλο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Χαρακτηριστική και η κριτική που ασκήθηκε από τη Διεθνή Διαφάνεια που υποστήριξε δημοσίως ότι ο διορισμός της δύναται να θέσει σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία του οργάνου. 

Η πρόταση για τη θέση της Αντιπροέδρου

Για τη θέση της Αντιπροέδρου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρότεινε την Διδάκτωρα Καλλιόπη Μπενετάτου, η οποία έχει δεκαετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (δείτε εδώ το βιογραφικό). Με την επιλογή αυτή αποδεικνύεται και η εμπιστοσύνη στα στελέχη της ίδια της Επιτροπής.

Από την πλευρά του όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε τοποθετήσει ένα κομματικό στέλεχος, την Άννα Νάκου, στενή συνεργάτιδα του Νίκου Παππά, η οποία μάλιστα είχε αποσπαστεί για σειρά ετών έτη στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Νίκου Παππά ως σύμβουλός του.

Τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 6 Απριλίου 2017 -  ενώ και η απόσπασή της πρακτικά ήρθη δύο μήνες μετά το διορισμό της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Αρχής, στις 2.6.2017, με αναδρομική ισχύ.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την διάρκεια της απόσπασης εργάσθηκε σε μία νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους διαγωνισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες που περιόριζε τον αριθμό των αδειών εθνικής εμβέλειας σε μόνο τέσσερις. 

Τα υπόλοιπα στελέχη

Εγνωσμένου κύρους με μεγάλη εμπειρία είναι και τα πρόσωπα που προτείνονται ως μέλη του Δ.Σ.. Η Καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, Μαρία Ιωαννίδου (δείτε εδώ το βιογραφικό) και η Ειδική Νομική Σύμβουλος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, Μαρία – Ιωάννα Ράντου (δείτε εδώ το βιογραφικό).

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε μία από τις θέσεις αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετήσει τον Ιωάννη Παύλοβιτς, κομματικό στέλεχος, που κατείχε πριν το διορισμό του, διάφορες θέσεις συμβούλου στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης Τσίπρα.

Στις 4 Ιανουαρίου 2019, ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε την παραίτησή του και τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του, για να διορισθεί στις 7 Ιανουαρίου 2019, μέλος της Επιτροπής από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δραγασάκη. 

Θέσεις συμβούλων υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων στελεχών είχαν και τα πρόσωπα που είχαν τοποθετηθεί στις ανώτατες θέσεις της  ιεραρχίας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.