Προσκλητήριο Κυριάκου στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας

Προσκλητήριο Κυριάκου στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας

Του Απ. Χονδρόπουλου

“Η ΝΔ μπορεί να ηγηθεί των τολμηρών και ασυμβίβαστων μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της χώρας”, τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου στο Συνέδριο της Δράσης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση "δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά είναι το ίδιο το πρόβλημα" και διακήρυξε πως η χώρα “χρειάζεται μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα τολμήσει με θάρρος και αποφασιστικότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις”.

“Η ΝΔ θα είναι στις επόμενες εκλογές ο κεντρικός εκφραστής αυτής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας που σήμερα γεννιέται στη χώρα”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται και την καχυποψία που υφίσταται για το κόμμα του, αλλά και το γεγονός ότι “πρέπει και εμείς να αποδεικνύουμε πως είμαστε διατεθειμένοι να αλλάζουμε”.

“Η ΝΔ αλλάζει γρήγορα", διαβεβαίωσε. "Μπορεί να ηγηθεί τολμηρών μεταρρυθμιστικών και ασυμβίβαστων δυνάμεων."

"Η διαχωριστική γραμμή δεν είναι Αριστερά- Δεξιά, αλλά ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και στο λαϊκισμό. Παρά τις όποιες διαφωνίες και διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια πρέπει να πάμε μαζί. Με στόχο όχι μόνο να απαλλάξουμε τη χώρα από τη χειρότερη κυβέρνηση, αλλά και να δημιουργήσουμε συνθήκες μακροχρόνιας επικράτησης των ιδεών μας”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: “Η ιδεολογική χρεοκοπία της Αριστεράς, που δοκιμάστηκε και απέτυχε στο καμίνι της άσκησης διακυβέρνησης, μας προσφέρει μία ευκαιρία και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε”.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατέταξε τόσο την Δράση όσο και το Ποτάμι στις πολιτικές δυνάμεις που έχουν συμβάλλει στον πολιτικό ορθολογισμό και έχουν εναντιωθεί στον λαϊκισμό, απ'' όπου και αν προέρχεται, αφού δεν είναι πάντα αριστερόστροφος, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις γίνεται αποδεκτή από ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και έκανε λόγο για “ισχυρά υπόγεια ρεύματα και τάσεις για πραγματική αλλαγή από έναν λαό απογοητευμένο από την ύφεση, την ανεργία και την φτωχοποίηση”

“Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να έρθουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία”, σημείωσε, σχολιάζοντας μάλιστα πως “οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης και η μνημειώδης αποτυχία της επιβεβαίωσαν πως οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο για να βγει η χώρα από την κρίση”.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική και σε προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας που είτε εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις ημιτελώς, είτε υπήρξαν κυβερνήσεις ισορροπιών ανάμεσα σε μεταρρυθμιστικές και παλαιοκομματικές τάσεις. Στάθηκε όμως περισσότερο στο γεγονός ότι παρερμήνευσαν την έννοια του πολιτικού κόστους. “Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, αλλά συντεχνιακό κόστος. Και αντίθετα, υπάρχει πολιτικό όφελος εάν κάποιος τολμήσει να εφαρμόσει με συνέπεια μεγάλες μεταρρυθμίσεις'', υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι υπάρχει πια ευρύτερη συμφωνία για εξεύρεση συναινέσεων σε πολιτικές όπως η προώθηση μιας πιο επιθετικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, ο εξορθολογισμός του κράτους, με αξιολόγηση, αλλά και η ανάγκη να μειώσουμε και όχι να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, να ανοίξουμε την οικονομία στον ανταγωνισμό, αλλά και να κατανοήσουμε, όπως είπε, ότι χρειαζόμαστε ισχυρό κράτος που δεν θα παρεμβαίνει στην αγορά αλλά και δεν θα απεμπολεί και τον ρυθμιστικό του ρόλο.

“Είναι επίσης κοινός τόπος ότι η καριέρα δεν είναι χολέρα, ότι η αριστεία δεν είναι ρετσινιά”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Εκτός πάντως  από ευρύτερη πολιτική συμφωνία, σημείωσε πως έχει μεγάλη σημασία και η επίδειξη ικανότητας εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.  “Η πραγματική μεταρρύθμιση ξεκινά αφού ψηφιστεί ένας νόμος, στην εφαρμογή του”, τόνισε χαρακτηριστικά. Και επέμεινε στη σημασία που έχει να υπάρχουν αποφασισμένοι άνθρωποι σε όλα τα επίπεδα και ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα”.

Μιλώντας τέλος για την ασκούμενη πολιτική υπογράμμισε ότι το μείγμα των μέτρων είναι παντελώς αναποτελεσματικό και επανέλαβε ότι μας ζητείται “κόφτης” δαπανών γιατί όλοι προεξοφλούν αποτυχία του προγράμματος. “Ο “κόφτης” είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας του Αλέξη Τσίπρα και ο λόγος που όλοι πιστεύουν ότι τα μέτρα δεν θα αποδώσουν”, τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι το 4ο Μνημόνιο περιλαμβάνει και μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξει η ΝΔ χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις,όπως στις ιδιωτικοποιήσεις, στις παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Εκτίμησε πάντως ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει το 4ο Πρόγραμμα, αλλά δεν θα το εφαρμόσει αφενός επειδή δεν μπορεί, αλλά και επειδή κατά βάθος δεν το πιστεύει, αφού, όπως είπε, είναι μία ετερόκλητη κυβέρνηση που περιέχει δυνάμεις που εξακολουθούν να τους είναι αδύνατο να εφαρμόσουν φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.