Προσφυγικό: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τις απευθείας συμβάσεις

Προσφυγικό: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τις απευθείας συμβάσεις

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Πλήρως εκτεθειμένος βρίσκεται ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μετά τα ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την συνέχιση των απ' ευθείας συμβάσεων στο προσφυγικό. Το χορό άνοιξε ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σχολίασε τη σπουδή της κυβέρνηση να εισάγει το νομοσχέδιο ως κατεπείγον, σε μια προσπάθεια να ψηφιστεί με διαδικασίες fast track. «Ο χαρακτηρισμός του κατεπείγοντος αποτελεί ομολογία ύψιστης ανικανότητας. Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί το υπουργείο Μεταναστευτικής και θέλετε την ώρα που συζητούμε τον προϋπολογισμό να έρθουμε και να δώσουμε ελεύθερο στην ηγεσία του υπουργείου  ξοδεύει και να νομιμοποιεί δαπάνες κατά το δοκούν χωρίς κανένα σεβασμό στις διαδικασίες διαφάνειας», είπε αρχικά ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Δεν στοιχειοθετείτε σε καμιά περίπτωση το κατεπείγον του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση! Αν δεν είναι η απόλυτη ομολογία ανικανότητας, είναι η απόλυτη ομολογία συγκάλυψης διαφθοράς!

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη  «το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα στην κριτική που δέχεστε για την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκονται σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες». Ο ίδιος, δεν έμεινε εκεί, αλλά συνέχισε το σφυροκόπημα: « Δεν μπορεί να εκβιάζεται η Βουλή με αυτό το χυδαίο τρόπο. Ποιο κράτος δικαίου υπηρετείτε; Ποιες συνθήκες διαφάνειας;  Το νομοσχέδιο είναι η απόλυτη ομολογία ανικανότητας, συγκάλυψης στην διαφθορά. Εμείς δεν νομιμοποιούμε αυτές τις διαδικασίες.  Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την εξουσία ως μαγαζί του».

Την σκυτάλη πήρε λίγο αργότερα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος ρώτησε τον κ. Βίτσα αν πολιτικά νιώθει καλά που εισηγείται το παρών σχέδιο νόμου. «Μήπως τελικά οι κατεπείγουσες ανάγκες του υπουργείου είναι να τελειώνουμε πριν τις γιορτές και υπό την συζήτηση που γίνεται ο προϋπολογισμός με πολλά αγκάθια του υπουργείου», αναρωτήθηκε και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου. Μάλιστα, υπενθύμισε την αναφορά που αποκάλυψε ο «Φιλελεύθερος» σχετικά με τις ενστάσεις της ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, λέγοντας σκωπτικά ότι η εν λόγω αρχή δεν κάνει αντιπολίτευση, ωστόσο δεν κλείνει τα μάτια! «Οποιαδήποτε σύμβαση επιχειρείτε να νομιμοποιήσετε θα είναι νομικά ύποπτη, διότι διαφορετικά δεν θα είχατε ανάγκη τέτοιου είδους διατάξεων. Τα ερωτήματα θα είναι αμείλικτα και θα πρέπει να απαντηθούν», κατέληξε.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στον Δ. Βίτσα και ο εισηγητής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός. Συγκεκριμένα, μίλησε για βροχή τροπολογιών και νομοσχεδίων που έρχονται ως επείγοντα ή κατεπείγοντα, ενώ συμπλήρωσε ότι το παρών σχέδιο νόμου έρχεται για «να μπαλώσει τα λεφτά που χάθηκαν σε τρύπιες τσέπες»! «Ελπίζω να καταλάβουμε που πήγαν τα 1,5 δις κοντά στα 2. Ποιοι τα έχουν πάρει και που έχουν πάει, ονόματα και διευθύνσεις. Καταλαβαίνω το κατεπείγον ,δεν κατανοώ τη δήθεν αριστερή κυβέρνηση που ασχολείται με ρουσφέτια μπαλώματα και τακτοποιήσεις ημετέρων», είπε κλείνοντας.

Δ. Βίτσας: Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο…

Απαντώντας ο Δ. Βίτσας προσπάθησε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Παπαθεοδώρου διάβασε την έκθεση της αρχής Δημοσίων Συμβάσεων από πίσω προς τα μπρος! Ισχυρίστηκε ότι ακόμα και η εν λόγω αρχή παραδέχτηκε ότι είναι αναρμόδια, ωστόσο λίγο αργότερα ομολόγησε ότι θα έρθουν νομοτεχνικές βελτιώσεις. Την ίδια ώρα, και ενώ η OLAF προχωρά με την έρευνα, ο κ. Βίτσας ισχυρίζεται ότι η ΝΔ δεν έχει φέρει κανένα στοιχείο.

«Επειδή καταγγέλλετε κάτι, δεν σημαίνει ότι συμβαίνει. Ένα στοιχείο δεν έχετε φέρει εδώ και 4 μήνες. Σας δώσαμε όλες τις συμβάσεις από όλα τα Υπουργεία. Τέτοια οκνηρία. Το γεγονός ότι δημιουργείται καπνό δεν σημαίνει ότι υπάρχει φωτιά», είπε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και  εκτίμησε ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να «σπείρει μια σύγχυση. «Αυτό δεν συμβαίνει ότι θα σταματάν τα πάντα για να σας ελπίσουμε ότι δεν υπάρχει αυτό που λέτε. 4 μήνες έχουν περάσει. Και στην μεταξύ μας συζήτηση σας έφερε έγγραφα, εσείς απλούστατα το αγνοείτε», υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Θ. Παπαθεοδώρου.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Θ. Παπαθεοδώρου εξήγησε τι ακριβώς εννοεί η Ανεξάρτητη Αρχή. «Σας  λέει ότι αν οι συμβάσεις έχουν τη μίσθωση ακινήτων δεν υπάρχει αρμοδιότητα της αρχής. Αν όμως περιλαμβάνει και μίσθωση ξενοδοχείων ή καταλυμάτων έχει αρμοδιότητα η αρχή. Εσείς μακιγιάρετε τις συμβάσεις με ξενοδοχεία. Σας το λέει η αρχή γλυκά. Αυτό σας λέει», υπογράμμισε.