Προς το 2018 - εκτός απροόπτου - ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Προς το 2018 - εκτός απροόπτου - ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Σχεδόν ακατόρθωτο μοιάζει να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες μέσα στο 2017.

Αυτό τουλάχιστον περιέγραψε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο κ. Μορώνης επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή το ΕΣΡ βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης της σχετικής προκήρυξης του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο από την ώρα που θα δημοσιευτεί η προκήρυξη απαιτείται διάστημα 45 ημερών που θα μείνει ανοικτή για να μπορέσουν να την διαβάσουν και να ετοιμάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι υποψήφιοι.

«Στην συνέχεια απαιτείται ένα διάστημα για έλεγχο των πιστοποιητικών και έλεγχο οικονομικών στοιχείων.

Στην προηγούμενη διαδικασία είχαμε 20 ημέρες ελέγχου και 7 ημέρες για εξέταση ενστάσεων», εκτιμώντας ότι το διάστημα των 20 ημερών θα ξεπεραστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κάποια σκιά.

»Μετά την εξέταση και των ενστάσεων δεν μένει παρά η διενέργεια δημοπρασίας», προσέθεσε, κάνοντας σαφές ότι το 2017 είναι παρά πολύ δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Ο κ. Μορώνης επανέλαβε  ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι να έχουμε 4 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας ή 8-12 στάνταρ ευκρίνειας. «Αυτό σημαίνει ότι ο ανώτερος αριθμός με την σημερινή νομοθεσία και τεχνολογία θα είναι 12 προγράμματα», κατέληξε.

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ αποκάλυψε ότι το ΕΣΡ δεν έχει τη δυνατότητα να απαγορέψει τις διαφημίσεις των φαρμάκων που δεν έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ.

«Ως ΕΣΡ δεν έχουμε αρμοδιότητα να απαγορεύσουμε τις διαφημίσεις προϊόντων που δεν έχουν έγκριση από τον ΕΟΦ παρά μόνο να κάνουμε συστάσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς που τα προβάλουν», εξήγησε χαρακτηριστικά.