Προληπτική λογοκρισία από τον Καλογήρου

Πέμπτη 06 Σεπτεμβρίου 2018, 13:51
-A +A
Προληπτική λογοκρισία από τον Καλογήρου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε απειλές για τα ΜΜΕ που θα αναπαράγουν άρθρο των «Financial Times», κάνοντας λόγο για «θεσμική απρέπεια που στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, κυρίως προς το διεθνές ακροατήριο, και στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων»!

Ακόμη μία αμφιλεγόμενη ενέργεια στιγματίζει τη θητεία του Μιχάλη Καλογήρου, πριν καλά καλά ο υπουργός Δικαιοσύνης δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής στον χώρο της αρμοδιότητάς του και έρχεται ως συνέχεια της εξίσου προβληματικής δήλωσης που έκανε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε σε προληπτική... λογοκρισία και προειδοποιήσεις στα ελληνικά ΜΜΕ και σε πρόσωπα (!) που θα προχωρήσουν στην αναπαραγωγή του δημοσιεύματος των «Financial Times», το οποίο αναφέρθηκε στην προ πολλού γνωστή υπόθεση της υπεράσπισης εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών προσώπων που έχουν συνδεθεί με τον αντιεξουσιαστικό χώρο ή είχαν κατηγορηθεί για τρομοκρατία.

Έτσι, αφού χαρακτήρισε το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας ως «κατασκευασμένο και συκοφαντικό», ο κ. Καλογήρου προειδοποίησε ότι η αναπαραγωγή του από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης ή ακόμη και απ' οποιοδήποτε πρόσωπο «θ' αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο» - υπονοώντας, δηλαδή, μηνύσεις και αγωγές από την πλευρά του υπουργού. Για ποιο λόγο; Διότι, πάντα κατά τον κ. Καλογήρου, «η αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου συνιστά θεσμική απρέπεια που στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, κυρίως προς το διεθνές ακροατήριο και στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων». Το νέο «χτύπημα» Καλογήρου έρχεται μετά την απίστευτη δήλωση που έκανε στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, όταν είχε υποστηρίξει ότι «Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης έναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος». Η αποστροφή του τότε θεωρήθηκε ενδεικτική της αντίληψης με την οποία προσήλθε στο υπουργείο και ευθεία αμφισβήτηση της αυτοτέλειας της εκτελεστικής από τη δικαστική εξουσία. Οι πλέον ανήσυχοι μιλούσαν ακόμη και για κυνική ομολογία της επιδίωξης του Μαξίμου για σφιχτότερο εναγκαλισμό της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και μάλιστα εν μέσω μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Το δημοσίευμα των «Financial Times»

«Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το υπουργείο Δικαιοσύνης εγείρει ανησυχίες για το κράτος δικαίου» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα των «Financial Times». Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, «ο διορισμός του ριζοσπάστη Μιχάλη Καλογήρου ενίσχυσε τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για το κράτος δικαίου και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθώς η Αθήνα προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών έπειτα από οκτώ χρόνια προγραμμάτων διάσωσης».
«Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ακόμη και πριν διοριστεί στη θέση αυτή με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας» αναφέρουν οι «FT» και συμπληρώνουν:

«Δικηγόρος και σύμβουλος της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου από το 2015, έγινε γνωστός εκπροσωπώντας μέλος μιας αναρχικής ομάδας, που βρέθηκε στο επίκεντρο πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων σε όλη την Ευρώπη για την αποστολή παγιδευμένων πακέτων-βομβών με παραλήπτες ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες. Έχει επίσης συγκρουστεί με το δικαστικό σώμα, του οποίου προΐσταται τώρα, βάλλοντας κατά δικαστών για τη στάση τους απέναντι στον αναρχικό πελάτη του, και για έναν αμφιλεγόμενο νόμο που συνέταξε για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος τελικά ανατράπηκε». Οι «FT» αναφέρουν ότι ο κ. Καλογήρου καλείται να διαχειριστεί δύο εκκρεμείς υποθέσεις: αυτές του Ανδρέα Γεωργίου και της Novartis. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών έχουν διατυπώσει ανησυχίες ότι οι δύο υποθέσεις έχουν πολιτικά κίνητρα.

Όπως αναφέρουν ακόμη οι «FT», μία από τις πρώτες δοκιμασίες για τον νέο υπουργό θα είναι και το κατά πόσο θα αντιμετωπίσει την αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι ενέργειες της ομάδας που γίνονται ανεκτές σε μεγάλο βαθμό από την Αστυνομία τροφοδοτούν την οργή της κοινής γνώμης και τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου».

«Υπερασπίστηκα τον Κανά, όχι τον Σακκά»

«Το σημερινό δημοσίευμα των ''Financial Times'' είναι ψευδές, κατασκευασμένο και συκοφαντικό. Ως δικηγόρος υπερασπίστηκα τον κ. Αγγελέτο Κανά για την ονομαζόμενη υπόθεση ΕΛΑ, ο οποίος αθωώθηκε αμετάκλητα το 2009 από την ελληνική Δικαιοσύνη. Οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση αυτή προσβάλλει την ελληνική Δικαιοσύνη η οποία απήλλαξε τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Στην περίπτωση του κ. Σακκά, ουδέποτε υπήρξε εντολέας μου ή ''πελάτης'' μου (''client''), όπως ψευδώς αναφέρει η συντάκτρια του εν λόγω δημοσιεύματος, η οποία αντιδεοντολογικά δεν φρόντισε, ως όφειλε, να διασταυρώσει ή να ζητήσει σχολιασμό πριν από τη δημοσίευση του άρθρου της. Διευκρινίζω ότι συμμετείχα σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να σχολιάσω νομικό ζήτημα, το οποίο απασχόλησε τον νομικό κόσμο την περίοδο εκείνη, δηλαδή αν επιτρέπεται η παράταση της προσωρινής κράτησης οποιουδήποτε κατηγορουμένου πέραν των 18 μηνών που ορίζει το Σύνταγμα σε περίπτωση άσκησης συμπληρωματικής ποινικής δίωξης», ανέφερε ο Μιχάλης Καλογήρου στην δήλωση απάντηση στους «FT».

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 26/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα