Προετοιμάζουν την... αθώωσή τους

Προετοιμάζουν την... αθώωσή τους

Του Τάσου Ευαγγελίου

Σε συμπεράσματα, τα οποία έχει ήδη παρουσιάσει σε συνέντευξή του και τα οποία ταυτίζονται πλήρως με το κυβερνητικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ευθύνονται η άναρχη δόμηση και η κλιματική αλλαγή, έχει προχωρήσει ο καθηγητής Γιόχαν Γκόλνταμερ του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ πριν καν ενημερωθεί για τα στοιχεία που υπάρχουν.

Πρόκειται για τον καθηγητή με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες τηλεφωνικά, και του ζήτησε να τεθεί επικεφαλής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και θα εκπονήσει και προτάσεις για το μέλλον.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη υποστήριξε πως επικοινώνησε «προχθές» δηλαδή περίπου την Τρίτη, αν κυριολεκτούσε, ενώ δήλωσε ότι με τη συμμετοχή του εν λόγω καθηγητή όλα θα γίνουν «αδιάβλητα». 

Όμως ο κ. Γκόλνταμερ έχει ήδη τοποθετηθεί μέσω συνέντευξης του στο ΑΠΕ που δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου. Σε αυτή υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι αιτία της φονικής πυρκαγιάς είναι «η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης», καθώς και ότι δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν δύο πυρκαγιές που εξελίσσονταν ταυτόχρονα σε συνδυασμό με το γεγονός πως αυτή στο Μάτι «εξελίχθηκε εντός ολίγων λεπτών».

Ο καθηγητής που θα αναλάβει τη διερεύνηση των αιτιών έχει επίσης υποστηρίξει ότι η πυρκαγιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και ότι η ταχύτητα της φωτιάς δεν επέτρεπε την εκκένωση της περιοχής.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί και η προσπάθειά του να ταυτίσει τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με αυτή της Καλιφόρνια, όπου μαίνεται επί σειρά ημερών αναφέροντας πως σε αυτή υπάρχουν ήδη 800 νεκροί.

Επί της ουσίας η επιλογή του εν λόγω καθηγητή, που έχει ήδη βγάλει συμπεράσματα την ώρα που η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, προκαλεί ερωτήματα και δημιουργεί εντυπώσεις αφού οι θέσεις του ταυτίζονται ευθέως με του Μεγάρου Μαξίμου.

Έχουν δε δημοσιοποιηθεί πριν την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με αυτόν, όπως τουλάχιστον ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες.